
Google a introdus Med-PaLM 2, un model avansat de inteligență artificială (IA) dedicat domeniului sănătății, care are scopul de a îmbunătăți accesul și gestionarea informațiilor medicale. Acest model, dezvăluit inițial la CES 2024, este acum accesibil global prin platforma Vertex AI de la Google Cloud și este un pas important pentru integrarea inteligenței artificiale în îngrijirea sănătății. De asemenea, Google a anunțat colaborarea la crearea unui sistem inteligent care va îmbunătăți aplicația Fitbit și un alt instrument de asistență pentru medici.
Ce le oferă medicilor modelul Med-PaLM 2
Acest model de limbaj mare (LLM) este proiectat pentru a asista profesioniștii din sănătate în interpretarea rapidă a datelor medicale complexe și a literaturii de specialitate. Modelul a obținut un scor de 85% la întrebările de examen medical, nivel considerat de „expert” în acest domeniu, reprezentând o îmbunătățire de 18% față de performanța anterioară a Med-PaLM și depășind cu mult modele AI similare.
Acesta poate interpreta întrebări și oferi răspunsuri relevante bazate pe o vastă gamă de literatură medicală și date publice disponibile. În esență, Med-PaLM 2 este optimizat pentru a înțelege și a procesa:
- Literatura medicală: Poate analiza articole științifice, studii de caz, rezumate de cercetare și alte documente academice din domeniul medical.
- Întrebări medicale: Este capabil să interpreteze întrebările formulate de profesioniștii din sănătate și să ofere răspunsuri informative, ghidându-i către literatura relevantă sau evidențiind informații cheie.
- Înregistrări medicale: Poate ajuta la interpretarea și organizarea notelor clinice și altor tipuri de înregistrări medicale ale pacienților.
Modelul nu este destinat să analizeze direct date medicale sensibile ale pacienților, cum ar fi imagini medicale (radiografii, RMN-uri etc), rezultate de laborator în format brut sau înregistrări electronice de sănătate ale pacienților, fără procesare prealabilă.

Med-PaLM 2 nu e perfect
Totuși, Google avertizează în privința lui Med-PaLM 2: ”Deși acesta este un progres interesant, mai este mult de lucru pentru a ne asigura că această tehnologie poate funcționa în setările din lumea reală. Modelele noastre au fost testate în funcție de 14 criterii – inclusiv fapte științifice, precizie, consens medical, raționament, prejudecată și prejudiciu – și evaluate de clinicieni și non-clinicieni dintr-o serie de medii și țări. Prin această evaluare, am găsit lacune semnificative în ceea ce privește răspunsul la întrebările medicale și îndeplinirea standardelor noastre de excelență a produselor. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu cercetătorii și comunitatea medicală globală pentru a înlătura aceste lacune și a înțelege cum această tehnologie poate ajuta la îmbunătățirea furnizării sănătății”.
Un sistem inteligent care va îmbunătăți aplicația Fitbit
Fitbit și Google Research lucrează împreună la crearea unui sistem inteligent care va îmbunătăți aplicația Fitbit, oferind utilizatorilor sfaturi și recomandări personalizate pentru un stil de viață sănătos, bazate pe datele de pe dispozitivele lor, Fitbit și Pixel. Acest sistem, de exemplu, ar putea să observe cum dormi și, pe baza acestor informații, să îți sugereze cum să îți ajustezi antrenamentele.
Alte utilizări ale AI în sănătate
În plus, AI generativ este folosit ca un instrument de asistență pentru medici, ajutându-i cu sarcini administrative, precum completarea documentelor. Un exemplu în acest sens este AMIE (Articulate Medical Intelligence Explorer), un sistem AI de cercetare bazat pe un LLM optimizat pentru raționament diagnostic și conversații clinice, care a arătat rezultate comparabile sau chiar superioare medicilor reali în simulări de consultații pe bază de text pentru acuratețe diagnostică, empatie și explicarea utilă. Următorul pas este testarea AMIE cu o organizație din domeniul sănătății pentru a evalua cum poate sprijini conversațiile clinice, pentru a afla cum văd medicii și pacienții folosirea acestuia în îngrijirea sănătății.
Chiar dacă Med-PaLM 2 nu e perfect e clar că toate datele noastre medicale din sistemul de sănătate de stat / privat sau cele pe care le strâng telefoanele și dispozitivele wearables sunt o sursă importantă de informații care, într-un fel sau altul, va fi exploatată la un moment dat. Și inteligența artificială poate face asta, ajutând atât medicii, cât și pe noi, consumatorii finali.