MORE

Google lucreaza la cele 3 legi ale roboticii pentru AI-uri

De cand calculatoarele au inceput sa invanga campioni mondiali la Go, lumea a inceput sa considere ca poate nu ar fi o idee chiar atat de buna sa avem AI-uri avansate capabile sa isi faca de cap. Asa ca se tot incearca temperarea incercarii de-a dezvolta sisteme prea capabile de gand si actiune independenta, iar Google a facut un pas inspre implementarea a ceva ce seamana cu cele trei legi ale roboticii propuse de Isaac Asimov.

Ideea de baza este cea a posibilitatii de-a intrerupe in orice moment modul in care functioneaza un robot sau un AI, iar in acest moment echipa care l-a creat pe Deep Mind lucreaza la o metoda prin care un sistem sa nu fie capabil sa impiedice astfel de intreruperi provocate de oameni.

Exemplul folosit este cel al unui robot care lucreaza intr-un deopzit, a carui sarcini sunt sortarea de cutii si cararea lor din afara depozitului. A doua sarcina este cea pentru care robotul primeste o valoare mai mare de recompensa in algoritmul sau, asa ca o va face mai des. Insa daca apar conditii nefavorabile de vreme, precum ploaie, un om ii va putea spune robotului sa nu mai mearga afara, iar in loc sa respecte acea regula o singura data, iar apoi sa iasa afara si sa se scurtcircuiteze, robotul o va integra in rutina sa. Va dori sa evite ploaia.

Conceptul de baza nu prea este implementabil pentru toate tipurile de algoritmi, dar este un inceput. In acest ritm, sunt sanse ca apocalipsa robotica sa nu se intample, si sa avem in schimb un viitor similar cu I, Robot. Nu… nu filmul, in nici un caz nu filmul.

[Engadget]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button