Tech&ITȘtiri

Google Lens și Multisearch: ce fac și cum le utilizezi

Compania Google mereu a fost în față când vine vorba de software. Pe lângă arhicunoscutul motor de căutare, Google a mai implementat de-a lungul timpului tot felul de funcții utile și interesante, care ne fac viețile mai ușoare. Așa este și cazul Lens, funcția care te ajută să cauți aproape orice vezi cu ochii.

Google Lens: cel mai bun aliat al curioșilor

În fiecare lună, funcția Lens de la Google este utilizată de peste 10 miliarde de ori de oameni pentru a căuta ce văd folosind camera telefonului sau imagini. Lens poate fi utilizată direct din bara de căutare, iar acum Google anunță o actualizare care va ajuta căutarea de pe ecranul telefonului.

În următoarele luni, Lens va putea fi utilizat pentru a căuta pe ecranul telefonului Android. Cu această nouă tehnologie, utilizatorii vor putea căuta ce văd în pozele sau video-urile din site-urile web pe care intră sau aplicațiile pe care le folosesc, precum cele de mesagerie sau video, fără a părăsi aplicația sau browserul.

De exemplu, dacă te uiți la un video filmat în Paris și vrei să afli ce este reperul pe care îl vezi în fundal, apeși lung pe butonul Home sau pe cel de Power al telefonului Android, care activează Google Assistant, iar apoi selectezi „search screen” (caută pe ecran). Lens identifică reperul (o clădire, de exemplu), iar apoi poți să dai click pentru a afla mai multe informații despre el.

google lens

Google Multisearch: pentru atunci când vrei să te asiguri de informații

În urmă cu aproape un an, Google a prezentat Multisearch, un nou mod de a căuta, folosind imagini și text în același timp. Începând de săptămâna aceasta, funcția este disponibilă la nivel global pe mobil, în toate limbile și țările în care Lens este disponibil, inclusiv în România. 

Față de prezentarea inițială, Multisearch a progresat, fiindu-i adăugată în următoarele luni o nouă funcție. Multisearch va putea fi folosit global pentru orice imagine care apare în rezultatele căutării pe mobil.  De exemplu, cineva caută „idei de living modern” și vede în căutări o masă de cafea rotundă care i se pare interesantă, dar ar dori-o în altă formă. Cu Multisearch va putea adăuga  pozei textul „dreptunghiular” și căuta astfel masa în stilul respectiv, dar în altă formă. Același lucru îl poți face în cazul unei bluze găsite pe internet care îți place, dar ai dori-o în altă culoarea: folosești Multisearch combinând poza bluzei și adăugând text cu culoarea dorită. 

multisearch google

De asemenea, Multisearch a primit și abilitatea de a căuta local. Astfel, utilizatorul poate pleca de la o poză și căuta „în apropiere” pentru a găsi în zona geografică în care se află elementul pe care-l dorește din poză. În prezent, această opțiune este valabilă în Statele Unite, dar în următoarele luni va fi extinsă global.

Trebuie să recunosc că ambele funcții sunt foarte interesante. Nu prea am folosit Multisearch până acum dar Lens este o unealtă secretă pe care o scot de fiecare dată când am nevoie să caut ceva dintr-o poză. Funcționează foarte bine și este de lăudat faptul că Google încă aduce îmbunătățiri și rafinări funcțiilor deja existente.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button