SecuritateTECHTech&IT

Google lansează o extensie pentru Chrome care detectează parolele compromise

Ieri a fost Safer Internet Day, ceea ce se potrivește la fix cu faptul că Google a ales această zi pentrul lansarea extensiei Password Checkup pentru Chrome.

Așa cum sună și după nume, extensia Password Checkup verifică numele de utilizator și parola voastră atunci când vă loați pe un site web. Dacă se știe că o combinație este compromisă, veți vedea o avertizare roșie mare, așa cum se arată în imaginea de mai sus.

Google a explicat:

Vrem să vă ajutăm să vă mențineți în siguranță nu numai pe Google, ci și în altă parte pe web, unde noua extensie Password Checkup poate ajuta. De fiecare dată când vă conectați la un site, Password Checkup va declanșa un avertisment dacă numele de utilizator și parola pe care o utilizați este una dintre cele peste 4 miliarde de acreditări pe care Google le știe ca fiind nesigure.

Google a dezvoltat extensia alături de experți în criptografie de la Universitatea Stanford. În timp ce informațiile voastre sunt trimise la Google, compania susține că nu are cum să vă vadă informațiile de conectare. Asta pentru că extensia folosește mai multe runde de hashing, k-anonymity, recuperare de informații private și o tehnică numită blinding. Acest grafic informativ oferă mai multe detalii.

Password Checkup este o extensie first-party, ceea ce ridică suspiciuni cu privire la motivul pentru care Google nu integrează funcția în mod natural în Chrome și o face opțională printr-o extensie. Aceasta ar putea fi direcția pe care este posibil să o urmeze. Deocamdată, însă, Google o vede ca pe un „experiment timpuriu„.

Extensia folosește cele mai mari depozite de date compromise până în prezent, cunoscute sub numele de Colecția # 1 și Colecția # 2-5. Aceste colecții conțin, în esență, datele de înregistrare furate în trecut. Primul conține peste 770 de milioane de adrese de e-mail și 21 de milioane de parole, în timp ce al doilea lot expune 2,2 miliarde de utilizatori și parole unice.

Dacă vreți să testați extensia, urmați link-ul de mai jos. Ar trebui să luați în considerare și un manager de parole.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button