Știri ITTECH

Google lansează o versiune nouă de Chrome cu ocazia aniversării de 10 ani

Google a lansat public browser-ul Chrome pe 2 septembrie 2008, iar astăzi sărbătorește cea de-a 10-a aniversare cu actualizări majore. Chrome 69 introduce un aspect nou, un manager de parole actualizat și alte îmbunătățiri.

Update-ul de UI pentru Chrome aduce browserul mai mult în conformitate cu principiile Material Design utilizate în produsele Google. Compania a declarat recent într-o postare de blog că Chrome 69 este împachetat cu „forme mai rotunjite, pictograme noi și o nouă paletă de culori” și că „simplifică” solicitările, meniurile și adresele URL din bara de adrese pentru a îmbunătăți experiența de navigare. De asemenea, le-a actualizat filele pentru a face mai greu să pierdeți urmărirea unui site dacă aveți o grămadă deschise. Pentru iOS, a mutat bara de instrumente în partea de jos a ecranului pentru a face mai ușor accesul.

Chrome 69 aduce mai mult decât doar un facelift, dacă ținem cont de cum arată noul manager de parole al browserului. Chrome a oferit mult timp utilizatorilor posibilitatea de a reține parolele, dar acum managerul său de parole încorporat va genera și parole puternice la cerere și ar trebui să fie și mai inteligent atunci când vine vorba de a ști când doriți să salvați informațiile completate. Aceste actualizări fac managerul de parole al lui Chrome mai asemănător cu instrumente precum LastPass și 1Password.

De asemenea, Google a adus niște îmbunătățire de tip quality of life odată cu versiunea Chrome 69. Caseta Omnibox a browserului – care combină bare de adrese cu bara de căutare – poate căuta acum în filele deschise și oferă acces imediat la informații în timp ce tastați. Acum, în loc să trebuiască să găsiți manual o filă sau să vă îndreptați către motorul de căutare Google pentru a căuta ceva, puteți folosi doar caseta polivalentă. Persoanele care doresc să-și personalizeze browserul vor găsi mai ușor posibilitatea de a adăuga comenzi rapide la pagina Filă nouă sau să personalizeze pagina cu un fundal selectat din fotografiile lor.

Google a spus că, de asemenea, „lansează un set de noi experimente pentru îmbunătățirea timpului de pornire al lui Chrome, latența, folosirea memoriei și a utilizării„, într-un efort de îmbunătățire a performanței browserului. Mai lansează și noi instrumente pentru dezvoltatorii care contribuie la proiectul Chromium. Ambele anunțuri ar trebui să fie binevenite; sprijinirea comunității dezvoltatorilor este una dintre cele mai bune metode pentru ca Google să se asigure că Chrome nu devine o mizerie umflată care nu poate funcționa la fel de bine precum browserele competitive.

Modificarea modului în care Chrome gestionează Flash va fi mai polarizantă. Chrome 69 va solicita utilizatorilor săi să activeze manual Flash ori de câte ori accesează un anumit site web, în loc să îl poată activa o dată pe site. Acesta ar trebui să fie un alt cui în sicriul lui Flash, care ar putea ajuta la scăparea web-ului de un plugin învechit, care creează mai multe probleme de performanță și securitate decât merită, dar ar putea deveni și frustrant dacă adesea trebuie să vizitați un site care se bazează pe Flash. Dacă cineva va fi destul de deranjat să nu mai folosească Flash sau să abandoneze Chrome, depinde de utilizator, desigur.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button