
Google a lansat, pe 16 februarie, prima versiune de Android 15 și promite actualizări importante, securitate îmbunătățită, performanțe mai bune și instrumente pentru a crea conținut. Această versiune este disponibilă doar pentru dezvoltatori, nu pentru publicul larg. Majoritatea telefoanelor cu Android, la nivel global, nu au primit nici actualizarea la Android 14.
Strategia și caracteristicile Android 15
Android 15, din ceea ce explică gigantul tech, este despre hardware premium, ecrane mai mari, instrumente pentru inteligență artificială și ”high-value users”. Adică un sistem de operare care evoluează către oameni cu mai mulți bani sau utilizatori profesioniști, bazat pe hardware mai performant și implicit mai scump. Google adoptă strategia potrivită tendințelor actuale: piața de telefoane inteligente a scăzut ca număr, dar a crescut ca valoare, deoarece oamenii cumpără smartphone-uri mai puține, dar mai scumpe.
În ceea ce privește confidențialitatea și securitatea utilizatorilor, Android 15 aduce noi soluții pentru a maximiza aceste aspecte. Unul dintre elementele cheie este Sandbox-ul pentru confidențialitate pe Android, care a ajuns la nivelul 10, încorporând cea mai recentă versiune a acestei inițiative. Sandbox-ul vizează dezvoltarea de noi tehnologii care îmbunătățesc confidențialitatea utilizatorilor și permit experiențe publicitare personalizate și eficiente pentru aplicațiile mobile.
Un alt aspect important este integrarea Health Connect în Android 15, care adaugă suport pentru noi tipuri de date legate de fitness, nutriție și multe altele. În plus, managerul de integritate a fișierelor în Android 15 include noi API-uri care utilizează funcționalitatea fs-verity din nucleul Linux, permițând protejarea fișierelor prin semnături criptografice personalizate.
Android 15 aduce și suport pentru partajarea parțială a ecranului (înregistrare video sau capturi de ecran), permițând utilizatorilor să partajeze doar o aplicație și nu întregul ecran al dispozitivului. Prin API-ul MediaProjection se permite partajare parțială a ecranului, necesitând consimțământul utilizatorului pentru fiecare sesiune de captură. Exemplu: dacă ai două aplicații deschise pe ecran si vrei să faci captură, în Android 13 sau 14, aceasta va înregistra tot ecranul. Android 15 îți oferă flexibilitatea de a selecta manual ce parte a ecranului dorești să capturezi sau să partajezi.
Versiunea Android 15 adaugă noi extensii pentru un control mai mare asupra hardware-ului camerei și algoritmilor săi pe dispozitivele compatibile, incluzând îmbunătățiri pentru condiții de lumină scăzută și ajustări avansate ale intensității blițului.
De asemenea, Android 15 continuă să se concentreze pe îmbunătățirea calității aplicațiilor, cu un accent deosebit pe instrumente și biblioteci, inclusiv Jetpack Compose și Android Studio. Se menține focusul pe dezvoltarea Performanței dinamice din Android (ADPF). Asta înseamnă că sistemul de operare le permite jocurilor și aplicațiilor care necesită multe resurse să lucreze mai bine cu bateria și sistemul de răcire al telefonului.
Google a anunțat și data când Android 15 va deveni stabil, pentru ca dezvoltatorii să aibă timp să-și pregătească aplicațiile. În iunie 2024, vor fi disponibile versiunile finale ale API-urilor, dând dezvoltatorilor timp să testeze aplicațiile înainte de lansarea oficială.
Prima versiune pentru dezvoltatori a Android 15 deschide drumul către noi orizonturi în dezvoltarea aplicațiilor mobile, punând accent pe confidențialitate, securitate, performanță și totodată dezvăluie strategia Google pentru anii ce vor urma.