BusinessEconomicTech&IT

Google introduce taxe pentru dezvoltatori în UE, pe modelul Apple

Care e valoarea taxelor și ce se întâmplă când nu mai plătești

Pe 5 martie, Google a anunțat modificările pe care le va implementa pentru a se conforma cu Legea Piețelor Digitale a Uniunii Europene (DMA), intrată în vigoare începând de azi. Articolul indică faptul că dezvoltatorii vor trebui să facă față unor taxe suplimentare, ca urmare a intrării în vigoare a DMA. Google introduce noi măsuri de conformitate, inclusiv un program ce permite dezvoltatorilor de aplicații să direcționeze utilizatorii din SEE în afara aplicației, pentru a promova oferte, și oportunitatea de a folosi sisteme de facturare alternative la cel al Google Play.

În plus, se menționează că Google va oferi mai multe date suplimentare advertiserilor și editorilor, protejând în continuare intimitatea utilizatorilor și informațiile comerciale sensibile. Aceste modificări includ:

  • ajustări în rezultatele căutării;
  • acorduri suplimentare pentru conectarea la serviciile Google;
  • instrumente pentru dezvoltatori, cum ar fi facilitarea utilizării de aplicații și magazine de aplicații terțe;
  • facturare alternativă.

Care e valoarea taxelor Google și ce se întâmplă când nu mai plătești

Conform noilor detalii publicate în secțiunea Help a Play Console, Google va percepe dezvoltatorilor două tipuri de taxe, care însoțesc tranzacțiile programului ”External Offers”:

1. O taxă inițială de achiziție de 10% pentru achizițiile în aplicație sau de 5% pentru abonamente, timp de doi ani. Aceasta reflectă valoarea adusă de Play în facilitarea achiziției inițiale pentru utilizatori.

2. O taxă de servicii continue de 17% pentru achizițiile în aplicație sau 7% pentru abonamente. Aceasta acoperă serviciile continue oferite de Play, precum controalele parentale, securitatea, prevenirea fraudei și actualizările aplicațiilor.

Dezvoltatorii au opțiunea de a renunța la taxele regulate după doi ani, cu consimțământul utilizatorilor, dar serviciile continue ale Play nu se vor mai aplica. Google afirmă: „Deoarece utilizatorii au achiziționat aplicația prin intermediul Play, așteptând servicii precum control parental, scanări de securitate, prevenirea fraudei și actualizările continue ale aplicației, întreruperea serviciilor necesită consimțământul utilizatorului.”

google

Google adoptă astfel o abordare similară cu cea a Apple, care a redus comisioanele App Store, introducând totuși noi taxe. În special, Apple a introdus o nouă taxă de procesare a plății de 3% pentru tranzacțiile efectuate prin magazinul său. Și o nouă taxă fixă de 0,50 euro pentru toate descărcările de aplicații, indiferent dacă provin de pe App Store sau dintr-o piață / website terț, după primul milion de instalări.

Google justifică taxele subliniind valoarea pe care o aduce ecosistemului Android: „Taxele Play susțin investiția noastră în Android și Google Play și reflectă valoarea oferită de Android și Play, inclusiv posibilitatea de a distribui Android gratuit și de a furniza suita în continuă creștere de instrumente și servicii (n.r. GMS), care ajută dezvoltatorii să construiască afaceri de succes, menținând platformele noastre sigure pentru miliarde de utilizatori din întreaga lume.”

Cum spuneau unii cititori în comentarii, toate obligațiile la care sunt supuși giganții tech de către Uniunea Europeană se transferă până la urmă pe cheltuiala noastră, a tuturor europenilor.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button