MORE

Google infrange Oracle. Android nu incalca dreptul de copyright pentru Java.

Runda a treia din batalia dintre Oracle si Google din cauza modului in care este folosit Java in sistemul de operare Android s-a incheiat.

Dupa cateva saptamani in care juriul a tot auzit argumentele celor doua parti, a ajuns la concluzia ca modul in care Google a folosit Java pentru Android se incadreaza in practica de Fair Use, si ca urmare Oracle nu poate cere daune de 9 miliarde de dolari.

Situatia poate fi considerata putin comica, nu doar pentru ca acum avocatii Oracle prevestesc moartea software-ului gratuit prin presa, comparand rezultatul acestui proces cu o apocalipsa pentru GPL, dar si pentru ca Google, compania a carui serviciu Youtube este inamicul numarul 1 a conceptului de Fair Use, a castigat prin Fair Use.

Batalia dintre Oracle si Google dateaza de prin 2010, cand Oracle a cumparat Sun Microsystems cu tot cu Java. A platit atunci 7.4 miliarde de dolari pentru companie si de indata a dat in judecata Google pentru modul in care portiuni din Java sunt folosite in Android. Acele portiuni copiate, API-uri, au fost justificate de Google prin faptul ca acestea sunt necesare pentru dezvoltarea de aplicatii Java, iar folosirea lor a fost libera si gratuita.

Procesul acum s-a incheiat, si daca nu cumva se va mai face inca un recurs, Oracle probabil nu mai poate spera sa recapete de la Google banii cheltuiti pe Sun Microsystems.

[Engadget]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button