Pe măsură ce Google vânează alte oportunități, ne luăm adio de la YouTube Originals

Încă îmi amintesc de vremurile când Vsauce lansa chestii interesante pe YouTube Originals, divizia YT specializată în încercarea de a concura cu giganți ai platformelor de streaming. Originals obișnuia să facă parte din YouTube Premium, varianta ascunsă în spatele unei subscripții lunare, oferindu-le abonaților conținut exclusiv din partea celor mai cunoscuți creatori. Fie că era vorba despre divertisment sau documentare, YouTube Originals chiar avea unele lucruri interesante, doar că Google n-a mai avut răbdare și l-a deconectat de la aparate.
Grupul în cauză a fost dizolvat, YouTube Originals urmând să-și închidă porțile definitiv în martie anul acesta. În același timp, Susanne Daniels, șefa programului pentru conținuturi originale, va părăsi YouTube, iar veștile au fost anunțate pe Twitter.
În YouTube Partner Program se regăsesc peste două milioane de creatori de conținut, artiști și companii media în care Google a investit mai mult de 30 de miliarde de dolari. Au fost momente de succes, doar că gigantul a făcut ce face de obicei: dacă o inițiativă nu explodează de succes din prima și are un parcus mai lent, Google trage cortina și se orientează către alte proiecte după vreo doi-trei ani.
An update on YouTube Originals: pic.twitter.com/PixhgZ2yhU
— Robert Kyncl (@rkyncl) January 18, 2022
YouTube Originals ar fi avut potențial
YouTube Originals a fost un proiect foarte interesant, cel puțin din punctul meu de vedere. Compania a investit din plin în producții diverse, astfel încât abonații au avut ocazia să se bucure de filme/documentare sau seriale precum Cobra Kai sau Scare PewDiePie, creat de producătorii executivi ai lui The Walking Dead.
Acum, vremurile s-au schimbat și la modă sunt clonele de TikTok (YT Shorts), clonele de Twitch (YT Gaming) și clonele de Snapchat (YT Stories). Iar Google vede în acestea o oportunitate extrem de profitabilă. YouTube Premium a rămas astfel util doar dacă vrei să scapi în sfârșit de reclamele frustrante, să asculți muzică în fundal cu aplicația pentru telefoane sau să descarci clipurile preferate pentru a le urmări offline. Contra unei sume modice, desigur. Cum era vorba aia? Libertatea vine și ea contra cost?