SecuritateTECHTech&IT

Google inca mai permite tertilor sa-ti scaneze email-ul

Multe sitcom-uri utilizează rasete pre-înregistrate, chiar și cele care nu permit audienței să știe exact când trebuie să chicotească. Un lucru similar se întâmplă atunci când vine vorba de temerile legate de confidentialitate. Se dezvăluie o problemă, de obicei despre o companie de tehnologie mare, iar pentru oameni e firesc să se crizeze. Google a declarat parlamentarilor americani că permite scanarea și partajarea email-urilor catre terți prin Gmail.

Asta ar trebui să fie, teoretic, un fel de revelație. Realitatea este că întotdeauna am știut că aplicațiile de la terți pot citi mesaje în Gmail, deoarece pur și simplu nu ar putea exista fără această caracteristica.

Cum altfel ar trebui să funcționeze o aplicație terță creată special pentru Gmail? Oamenii folosesc aceste produse pentru că vor să-și poată gestiona mai bine casutele postale, să extragă informații din prea multele email-uri pe care le primesc în fiecare zi, sau să facă altceva decât ce face Gmail in mod normal. Sa fii supărat că Google le permite dezvoltatorilor accesul la aceste date este ca și cum te-ai supara ca ti se potriveste cheia la usa.

Există o diferență majoră: WSJ a anuntat în luna iulie că unii dintre acești dezvoltatori aveau angajati pusi să citească câteva email-uri, astfel încât să poată instrui AI-ul. De asemenea, dezvoltatorii pot partaja informații cu companii din afara, ceea ce înseamnă că informațiile obținute prin scanarea email-urilor ar putea fi folosite, de exemplu, pentru a directiona reclamele. O mulțime de utilizatori Gmail probabil că nu și-au dat seama că informatiile din email-urile lor ar putea fi folosite în acest fel.

Dar asta se rezuma la un anumit nivel de know-how tehnologic. Multe companii oferă servicii gratuite care sunt monetizate prin reclame. Întreprinderile de marketing doresc să se asigure că anunțurile lor ajung la persoanele potrivite, astfel că acestea necesită acces la cantități tot mai mari de date de la companiile cu care fac afaceri. Folosirea acestor servicii gratuite necesită, adesea, ca oamenii să renunțe la confidentialitate, în schimbul faptului că nu trebuie să plătească pentru un produs.

Stirea celor de la WSJ a arătat, de asemenea, că Google nu permite dezvoltatorilor accesul la informații pur si simplu. Compania a afirmat, în mesajul sau, că „dezvoltatorii pot partaja date cu terți, atâta timp cât acestea sunt transparente cu utilizatorii despre modul în care utilizează datele” și că solicită ca politicile de confidențialitate pentru aceste aplicații terțe să fie „ușor accesibile utilizatorilor si să le revizuiască înainte de a decide dacă le permite accesul.

Există o mulțime de lucruri pentru care merită criticate Google și alte companii mari de tehnologie în privința manipulării confidențialității utilizatorilor. Abilitatea companiei de a citi mesajele „confidențiale”, decizia de a nu mai lucra la criptarea end-to-end în Gmail și eforturile de a strânge mai multe informații sunt îngrijorătoare. Permiterea funcționării aplicațiilor terțe, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere financiar, face parte acum din status quo.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button