TECHTech&ITTelefoane

Google I/O: Android P beta este acum disponibil

În cadrul evenimentului Google I/O, gigantul a detaliat mai multe aspecte despre Android P, noua versiune ce a primit prima sa previzualizare a dezvoltatorilor în martie și ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul verii.

Noua navigare bazată pe gesturi

Poate că cea mai evidentă caracteristică nouă în Android P va fi noul sistem de navigație. Acesta folosește un buton Home în formă de pilulă și un buton Back care este activat la cerere.

Glisați în sus de la Home și veți intra în modul Overview, aplicațiile derulându-se orizontal în acest moment și un set de aplicații prezise fiind prezente în partea de jos. Glisați din nou în sus și veți accesa sertarul pentru aplicații. Așadar, modul Overview / multitasking a fost combinat cu sertarul de aplicații, interesant.

Glisarea funcționează oriunde și puteți chiar să glisați orizontal peste butonul în formă de pilulă pentru a trece rapid prin aplicațiile recente. Mai mult, selecția textului inteligent (care recunoaște semnificația textului și sugerează acțiuni relevante) funcționează în Overview, astfel încât nu e necesar să atingeți ecranul pentru a intra într-o aplicație pentru a selecta un text din aceasta și a acționa asupra acestuia.

Un nou buton de rotire va apărea pe bara de navigare, la dreapta, atunci când rotiți telefonul, în ciuda faptului că este setat să rămână în modul portret. Aceasta vă permite să activați rapid rotația instant, în caz că aveți nevoie de ea.

Baterie adaptivă

Android P vine cu Adaptive Battery, care utilizează machine learning pentru a afla ce aplicații folosiți cel mai mult și pe care probabil le veți folosi în următoarele câteva ore. Apoi, prioritizează energia bateriilor numai pentru acestea și împiedică alte aplicații să folosească miliamperii atât de prețioși. Acest lucru are drept rezultat o reducere de 30% a numărului de activări ale procesorului pentru aplicații în general.

Luminozitate adaptivă

Un alt loc unde este folosit machine learning este luminozitatea. Google a decis în cele din urmă să facă ceva legat de luminozitatea sa adaptivă. În Android P, acesta va fi numit la fel, dar va funcționa într-un mod similar cu auto-brightness-ul de la Samsung, deoarece atunci când reglați manual cursorul, acesta își va aminti setarea pentru acea situație specifică de iluminare și apoi va reaplica automat setarea în viitor.

Acțiunile anticipate

Versiunile anterioare de Android aveau previziuni pentru aplicații, în rândul dedicat de sus din sertarul de aplicații, dar P va duce lucrurile la nivelul următor, adăugând acțiuni anticipate în aplicații. Veți vedea două dintre acestea sub rândul aplicațiilor recomandate. Acestea pot fi lucruri precum apelarea unui contact specific, inițierea unui antrenament în cadrul unei aplicații de fitness sau reluarea playlist-ului favorit din Spotify când ați conectat căștile.

Sugestiile sunt bazate pe tiparele voastre de utilizare, iar acțiunile aplicațiilor se vor afișa peste tot, inclusiv în selectarea textului inteligent, în Play Store, în Google Assistant și în rezultatele căutărilor, cu linkuri profunde în interiorul aplicațiilor care suportă acest lucru. În plus, un nou API Slices permite dezvoltatorilor să afișeze fragmente interactive din interfața de utilizare a aplicației.

Funcții digitale de îmbunătățire a experienței

Un nou Dashboard vă va arăta cât timp ați petrecut în aplicații, de câte ori ați deblocat telefonul și câte notificări ați primit. Dezvoltatorii se vor putea conecta la defalcări mai detaliate ale activităților pe care le-ați făcut în aplicațiile lor. Astfel, YouTube, de exemplu, vă va oferi timpul total petrecut în vizionarea videoclipurilor.

Puteți seta un cronometru pentru aplicații și veți obține un indiciu când sunteți aproape de limită. După ce ați depășit pragul, pictograma aplicației va avea aplicat un filtru gri pentru restul zilei.

Un nou gest numit Shush va face ca telefonul să intre în modul „Nu deranjați” atunci când îl întoarceți invers pe o masă. Acest lucru va declanșa stoparea ping-urilor, a vibrațiilor și a altor forme de întreruperi, cu excepția celor provenite de la contactele favorite marcate cu stea.

Modul Wind Down va comuta automat ecranul în tonuri de gri atunci când este timpul să mergeți la culcare. Trebuie doar să îi spuneți lui Google Assistant când doriți să se întâmple asta și va duce ordinul la îndeplinire, în fiecare zi.

Descărcare

Prima tranșă de Android P beta este deja disponibilă, dar cu o particularitate. Nu va fi disponibil doar pe dispozitivele Pixel, așa cum v-ați aștepta. Veți putea, de asemenea, să-l încercați dacă aveți un Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi Mix 2S, Nokia 7 plus, Oppo R15 Pro, vivo X21 sau Essential Phone. În plus, beta-ul va aștepta să îl instalați, dacă alegeți, atunci când vă despachetați noul OnePlus 6, care urmează să fie lansat mai târziu în această lună.

Vă puteți înregistra telefonul pentru versiunea beta accesând acest site, și în câteva ore (sau zile) veți primi o actualizare de software over-the-air care o va instala. Rețineți că vă puteți dezabona în orice moment, dar vi se va trimite o actualizare de revenire la Oreo, care vă va șterge datele, deci asigurați-vă că ați făcut copii de siguranță înainte de a face acest pas.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button