SecuritateTECHTech&IT

Google, Facebook și Twitter, acuzați că nu țin în frâu știrile false

După ce la sfârșitul anului trecut Google, Facebook și Twitter au semnat un acord voluntar prin care se angajau să ia măsuri concrete pentru a stopa știrile false, toate cele trei companii se găsesc acum acuzate de Comisia Europeană că nu s-au achitat de promisiuni. Preocuparea oficialilor de la Bruxelles este cu atât mai importantă cu cât peste numai trei luni vor avea loc următoarele alegeri pentru Parlamentul European, iar combaterea știrilor false este un pas important în asigurarea unui cadru corect pentru acest proces.

Reprezentanții Comisiei Europene au declarat că doresc să “combată amenințarea știrilor false sau a intervențiilor străine în timpul campaniei de alegeri pentru Parlamentul European din luna mai, precum și la alegerile naționale din Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Polonia, Portugalia și Ucraina, care vor avea loc în următoarele luni”.

Google, Facebook și Twitter au fost de acord să adopte voluntar un cod de conduită venit ca alternativă la măsuri legislative, înțelegere care implică transmiterea de rapoarte lunare de progres privind pașii pe care i-au făcut în combaterea știrilor false. Conform ultimului raport al Comisiei Europene, măsurile luate de cele trei mari companii nu se ridică însă la nivelul așteptărilor.

Comisarul pentru securitate europeană Julian King a declarat într-un tweet că Google, Facebook și Twitter “au rămas în urmă” și că este timpul să se ridice la standardele cerute. Astfel, se pare că Facebook nu a oferit detalii despre măsurile luate în privința publicității politice și în combaterea unor activități periculoase care vizau Uniunea Europeană. La rândul lor, cei de la Google nu au dezvăluit metodele concrete prin care și-au îmbunătățit lupta împotriva știrilor false, iar cei de la Twitter au fost acuzați că nu monitorizează suficient de bine publicitatea electorală.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button