MORE

Google este acuzat de activități criminale

Google avea pentru mult timp motoul „Don’t be evil”, prin care încerca să își amintească în fiecare zi să nu calce pe același drum plin de păcate ca alte companii din industria tehnologică. În ultima vreme a renunțat la el, iar acuzațiile din recente arată că ar fi putut să îl abandoneze de mult timp.

Un proces împotriva companiei care este în derulare din anul 2014 a fost actualizat pentru a include o nouă acuzație de acțiune criminală. Termenul exact este „racketeering”, o specie de fraudă destul de gravă. Acuzația este făcută de Eli Attia, un arhitect care a colaborat în 2010 cu Google pentru a realiza un software care să permită automatizarea anumitor sarcini de arhitectură și design. Colaborarea s-a manifestat sub Project Genie, pentru a cărui dezvoltare Attia a cedat anumite drepturi pentru creația sa către Google, urmând să fie recompensat monetar.

Google însă a renunțat la proiect, sau cel puțin asta i-a spus lui Attia. Ideea sa a fost reîmpachetată în divizia Google X și transformată într-o companie de sine stătătoare, numită Flux. Asta fără Attia să fie implicat, întrebat sau recompensat pentru munca depusă atât pe cont propriu înainte de Google, cât și în cadrul lui Project Genie. Arhitectul nu a fost prea bucuros de această acțiune, munca sa de o viață fiind în esență furată de către Google, ce acum consideră ideea a fi propria creație.

Nu este tocmai primul incident de așa natură, tocmai asta fiind o parte importantă din procesul intentat de către compania Max Sound în numele lui Attia încă din 2014. Dacă procesul va avea succes nu prea este clar, din moment ce toate încercările anterioare s-au terminat în favoarea gigantului tehnologic. Dar aprobarea de către un judecător a acuzației de fraudă a dat ceva speranță celor implicați.

[Mercury News]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button