TECH

Google este acuzat că a cenzurat Forbes în 2011

Mai țineți minte Google Plus? Acea rețea de socializare care era vârâtă pe gâtul tuturor mai ceva ca Windows 10? Epava socială iese din anonimatul zilele acestea pentru că este în centrul unui mic scandal care a ieșit la iveală, implicând google și publicația Forbes.

Kashmir Hill, reporteră a publicației în anul 2011, a dezvăluit că la acea vreme s-a trezit cu unul din articolele sale șterse de pe Forbes, la cererea companiei Google. Nu numai asta, dar a dispărut și din Google Cache.

Articolul se referea la o întrunire dintre Forbes și reprezentanți ai Google, la care Hill a fost prezentă. Atunci au fost discutate lucruri precum integrarea de Google Plus în site, Forbes având obligația de a se folosi de butonul acela de „+1” la articolele sale, altfel riscând să îi fie scăzută cotația pe motorul de căutare. Acest gen de șantaj nu prea este genul de lucru pe care o publicație de știri l-ar trece cu vederea.

Ca urmare, Hill a publicat un articol în care a detaliat situația, însă fără a ști că Forbes și Google au pus acea întrunire sub un NDA. Ea nu a fost informată de existența acestei interdicții, iar când articolul a fost trimis către echipa de PR a Google, n-a fost semnalată vreo problemă. Totuși, după ce a fost publicat, Google a contactat Forbes, spunând că articolul este problematic, și că trebuie șters. Astfel a dispărut articolul, varianta sa arhivată în Cache și rezultatele de căutări care făceau referire la el. Totul pentru că acest articol conținea informații ce trebuiau să fie sub NDA, dar în mod evident nu mai erau, din moment ce informațiile erau acum publice.

Partea cea mai neliniștitoare aici este că Google nici măcar nu a negat partea cu „dacă nu ai integrare cu Google Plus îți scădem traficul din căutări”, legând mereu motivarea pentru îndepărtarea articolului de acel NDA.

Povestea a ieșit acum la iveală pentru că recent o fundație de cercetare a concediat o echipă care lucra la un proiect, după ce coordonatorul său a publicat un articol pe site-ul fundației în care lăuda amenda primită de Google de la Uniunea Europeană. Acea fundație, The New America Foundation, este finanțată de către Google.

[Gizmodo]

 

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button