SecuritateTECHTech&IT

Google ar putea aplica „dreptul de a fi uitat” doar între granițele UE

Google poate limita „dreptul de a fi uitat” doar la căutările efectuate pe internet din interiorul Uniunii Europene și nu global, conform unei declarații făcute de Maciej Szpunar, prim avocat general pe lângă Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Acesta a susținut apelul făcut în instanță de Google împotriva unei amenzi date de autoritățile franceze pentru nerespectarea dreptului în afara granițelor Uniunii Europene.

Opinia lui Maciej Szpunar a fost salutată de compania americană, care își susține punctul de vedere că legile valabile în Uniunea Europeană nu pot fi aplicate la nivel global. „Am muncit din greu pentru a ne asigura că dreptul de a fi uitat este eficient pentru europeni, inclusiv prin folosirea geolocalizării pentru a asigura o eficiență de 99%”, a spus Peter Fleischer, consilier senior al Google pentru protecția vieții private.

Autoritatea de protecție a datelor din Franța (CNIL) și-a reafirmat însă opinia conform căreia dreptul la confidențialitate ar trebui să se aplice indiferent de originea geografică a persoanei care efectuează o căutare pe internet. Europenii și-au câștigat dreptul de a cere motoarelor de căutare să delisteze anumite informații despre ei printr-o hotărâre luată în urmă cu cinci ani. Dacă este aprobată o decizie bazată pe un echilibru între dreptul persoanei la confidențialitate și dreptul publicului la informație, conținutul nu va apărea în rezultatele căutărilor efectuate pe internet.

Maciej Szpunar a afirmat însă că regula aceasta nu ar trebui să se aplice automat și la căutările efectuate din afara UE. „Dreptul fundamental de a fi uitat trebuie să fie echilibrat cu alte drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la protecția datelor și dreptul la viață privată, precum și cu interesul legitim legat de accesul la informațiile solicitate”, a spus el.

Odată ce dreptul de a fi uitat a fost stabilit în cadrul UE, un operator al motorului de căutare ar trebui să facă tot posibilul pentru a elimina intrările de pe internet, inclusiv să utilizeze geo-blocarea în cazul în care se consideră că adresa IP a unui dispozitiv conectat la internet se află în spațiul UE, a adăugat Szpunar.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button