TECH

Google Chrome va bloca rularea automată a clipurilor video

Prin intermediul browser-ului său Chrome, Google a început să se ocupe de trendul clipurilor care rulează automat. Începând cu versiunea 64 a lui Google Chrome, care este momentan programată pentru luna ianuarie a anului următor, autoplay-ul va fi o funcție rezervată doar clipurilor care au sunetul anulat sau pentru acele clipuri care sunt de interes pentru utilizator.

Google consideră un clip ca fiind de interes pentru utilizator dacă site-ul cu respectivul clip este adăugat la ecranul de pornire al browser-ului de pe mobil, sau dacă este vizitat des în varianta de pe desktop. De asemenea, Google spune că site-ului îi va fi permis să difuzeze clipuri dacă utilizatorul a bifat o setare de pe site care să permită acest lucru în timpul sesiunii de navigare.

Chrome va corela funcția auto-play cu așteptările utilizatorilor și va da utilizatorilor mai mult control asupra componentei audio. Aceste schimbări vor unifica comportamentul web de pe desktop cu cel de pe mobil, făcând dezvoltarea de media pe internet mai predictibilă pe toate platformele.

În afară de asta, Google va adăuga o nouă opțiune de mut lui Chrome 63 (care urmează să fie lansat în octombrie), care va permite utilizatorilor să dezactiveze complet componenta audio pe fiecare site în parte. Această setare va rămâne valabilă de la o sesiune la alta a browser-ului.

Google însă nu este singurul gigant care lucrează la o așa funcție. Și Safari 11, browser-ul celor de la Apple, urmează să implementeze caracteristici similare. Acesta ar urma să dea posibilitatea utilizatorilor să oprească sunetul care pornește automat sau să oprească complet astfel de conținut de pe un site anume sau de pe fiecare pagină de pe internet.

Revenind la Google Chrome, unul dintre avantajele acestei funcții, în afară de a scăpa de autoplay-ul enervant, este că blocarea acestor elemente va contribui la un consum redus de energie și de trafic de date, care ar putea fi important în special pentru utilizatorii de dispozitive mobile.

Pe lângă funcția de blocare a conținutului audio/video cu pornire automată, Google mai lucrează la o caracteristică nouă pentru browser-ul Chrome. Este vorba despre un ad-blocker pe care Google dorește să-l implemtenteze într-o versiune ulterioară, ce va bloca toate reclamele pe site-urile care au un anumit număr de „reclame inacceptabile”. Printre acestea se numără reclamele cu pop-up, clipuri care pornesc automat, sau reclamele din clip cu numărătoare inversă care amână difuzarea conținutului original. Acest filtru urmează să fie introdus în Google Chrome în 2018.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button