
Google Chrome îți va permite și pe Android să urmărești clipuri video în timp ce faci alte lucruri pe telefon, comutând vizionarea la modul Picture-in-Picture.
Dacă până acum trebuia să plătești abonamentul YouTube Premium pentru a urmări clipuri video folosind modul Picture-in-Picture pe Android, curând vei putea face asta cu orice website cu browserul Chrome. Recomandată drept ajutor pentru productivitate, funcționalitatea Picture-in-Picture îți permite să comuți la altă aplicație de Android sau să accesezi homescreen-ul fără a întrerupe clipul aflat în redare, imaginea apărând într-o fereastră miniaturală pe care o poți muta/ redimensiona oriunde pe ecran.
Testată deocamdată la stadiu experimental, funcționalitatea PiP este anunțată cu un buton nou adăugat în interfața Chrome. Acesta îți permite să minimizezi orice Tab într-o fereastră Picture-in-Picture, păstrând la vedere conținutul paginii respective.
Merită amintit că Google a experimentat și cu alte „ajutoare” pentru multitasking, cum ar fi modul Split-Screen și funcționalitate Drag-and-Drop, ambele fiind suportate nativ începând cu versiunea Android 14.
Minimizing chrome custom tabs using Picture-in-Picture
This functionality in chrome has been hidden behind a flag and doesn’t seem to enabled by default. You can enable it with #cct-minimized flag. This is available in stable version of chrome as well#Chrome #Android #Google pic.twitter.com/B73Hyv1f43
— AssembleDebug (@AssembleDebug) December 18, 2023
Revenind la modul PiP, un scenariu ideal de utilizare este cel în care urmărești un clip ceva mai lung pe un site oarecare și ai vrea să faci și altceva cu telefonul. Curând vei putea face asta la fel ca pe orice PC. Rămâne de văzut dacă Google va restricționa în continuare suportul PiP la folosirea versiunii „free” a serviciului YouTube, acesta fiind până acum un privilegiu rezervat abonaților Premium.
Reamintim că funcționalitatea Picture-in-Picture există pe Android încă de la versiunea 8.0 Oreo, doar că în afară de YouTube foarte puține aplicații o foloseau în mod efectiv (ex. versiunea Pro a aplicației BSPlayer). Dar odată cu oficializarea suportului în Google Chrome este de așteptat ca mult mai multe site-uri să introducă optimizări pentru folosirea eficientă a modului PiP. Cert este că procentul de trafic de pe site-uri accesate de pe dispozitivele mobile continuă să crească an de an și nu există semne că această tendință se va schimba în viitorul apropiat, administratorii web având toată motivația să optimizeze în continuare pentru această categorie de utilizatori.