SecuritateTECHTech&IT

Google are planuri întunecate pentru Chrome

Securitatea este în mod constant o problemă pentru orice browser de web, iar Google tot încearcă să găsească noi moduri prin care poate face Chrome ceva mai securizat. Însă cea mai recentă propunere pare să facă un pas în față și doi înapoi, împiedicându-se pe scări și rostogolindu-se până la parter.

Propunerea este numită Mainfest V3 și presupune înlocuirea funcției „webRequest”, ce poate fi folosită pentru a modifica cererile de acces la conținutul de pe internet emise de către browser, cu una numită „declaritiveNetRequest”, ce face ceva similar, dar nu la fel de bine.

Motivația este destul de ușor de înțeles. Sunt multe extensii de Chrome care pot folosi „webRequest” pentru a modifica conținutul accesat de utilizator, injectând malware și în general făcând viața un calvar pentru cei care tot instalează populara extensie „CuSiguranțăNuSuntMalware Pro”.

Din păcate, în acest moment, un număr mare de extensii anti-malware, anti-phishing și de blocat reclame necesită „webRequest” și nu vor funcționa cu funcția pe care Google o dorește inserată în locul său. O parte consistentă din incompatibilitate este că aceste extensii folosesc liste de filtre ce sunt actualizate în mod constant, ce sunt stocate pe internet. Iar funcția nouă ar necesita ca astfel de liste să fie stocate local și să nu fie mai lungi de 30 de mii de elemente. Nu numai asta, dar lista respectivă trebuie să fie într-o formă necodată, așa că devine foarte clar pentru cei care se ocupă cu dezvoltarea de malware când și cum o extensie le blochează site-urile.

Merită subliniat că Manifest V3 nu se referă doar la ce ar putea fi adăugat în Chrome, ci la întregul ecosistem Chromium, care afectează Chrome, Vivaldi, Opera și în curând Microsoft Edge. Din fericire, această propunere încă nu este finalizată, așa că mai este timp pentru a se face modificări. Sau nu. Vorbim de Google, nu e de parcă n-ar avea un interes în a reduce numărul de metode reclamele pot fi blocate pe internet.

[ArsTechnica]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button