TECH

Google Chrome are acum ad-blocker inclus!

Încorporarea unui ad blocker în Chrome va fi activată începând de azi. Este pentru prima dată când Google va bloca automat unele anunțuri în Chrome, dar în timp ce unele redacții online se îngrijorează despre această mișcare, ca utilizator obișnuit, este posibil să nu observați acest lucru.

Cel mai important lucru de știut este că aceasta nu este o alternativă la AdBlock Plus sau uBlock Origin. Reprezintă, în schimb, efortul Google de a interzice cele mai enervante anunțuri din browser. Deci, nu va bloca toate anunțurile – doar cele care nu se conformează la regulile stabilite de Coalition for Better Ads. Atunci când Google decide că un site găzduiește anunțuri care contravin prezentelor reguli, acesta va bloca toate anunțurile de pe un anumit site – nu doar acelea enervante cu numărătoare inversă cu redare automată sau cu anunțuri video cu sunet.

Dacă ajungeți pe un site în care Chrome blochează anunțuri, veți vedea un pop-up mic în Chrome (da – Chrome va afișa un pop-up pentru a vă avertiza atunci când a blocat un pop-up …) care vă oferă opțiunea să anuleze blocarea anunțurilor și să permită anunțurile de pe acel site.

Practic, Google folosește aceleași modele ca și regulile publice întreținute de comunitate din filtrul EasyList. Merită menționat faptul că, deși Google a modificat aceste reguli, nu exclude propriile rețele publicitare de la acest exercițiu. Dacă un site încalcă regulile, anunțurile de la AdSense și DoubleClick vor fi, de asemenea, blocate.

Există posibilitatea să observați un plus de performanță pe site-urile în care sunt blocate anunțurile. Dar nu acesta este obiectivul, iar Google spune că, în cel mai fericit caz, este vorba de un efect secundar. Unele ad blockers mai vechi aveau uneori probleme cu folosirea excesivă de memorie, care încetineau browserul. Google admite că există alocată o parte din memorie pentru ad blocker, dar chiar și pe telefonul mobil, este vorba de o cantitate neglijabilă.

Așa cum a declarat Ryan Schoen, managerul de produs al lui Google pentru platforma web Chrome, 42% dintre editorii care au încălcat regulile s-au mutat deja la alte forme de anunțuri. Bineînțeles, aceasta înseamnă că majoritatea site-urilor pe care Google le-a avertizat în legătură cu această problemă nu au făcut încă nicio acțiune, dar Schoen se așteaptă ca mulți să facă acest lucru odată ce vor vedea impactul acestei situații. În timp ce ad block-urile sunt adesea printre cele mai populare extensii, acestea nu vin totuși preinstalate cu browser-ul. Chrome însă va veni cu unul, iar abordarea Google de a bloca toate anunțurile de pe un site este o soluție drastică pentru unii.

Într-adevăr, această decizie de a bloca toate anunțurile poate părea cam dură. Schoen susține însă că este singura soluție practică. În opinia Google, editorii trebuie să-și asume responsabilitatea pentru anunțurile pe care le afișează și să preia controlul asupra inventarului lor de anunțuri.

Editorul poate decide cu care rețele de anunțuri să facă afaceri, dar în cele din urmă pentru noi, utilizatorii, navigând pe un anumit site, intră într-o relație cu acel site. Credem că este responsabilitatea proprietarului site-ului de a-și asuma responsabilitatea pentru această relație.

Cu toate acestea, până acum, Chrome pare să blocheze doar mai puțin de un procent din toate anunțurile – ceea ce va face ca unii editori să respire cu ușurință și să îi sperie pe alții. Cu toate acestea, pentru utilizatori, acest lucru nu poate fi decât un lucru bun pe termen lung.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button