Știri ITTECH

Google Search ar putea reveni în China

Pentru cei care nu sunt la curent cu ce se mai întâmplă de ani de zile în restul lumii, Google Search nu prea funcționează în mod oficial în China din 2010. Chiar dacă motorul de căutare oferea o variantă cenzurată pentru această piață încă din 2006, anumite incidente de hacking asupra altor servicii a convins compania să renunțe la efort cu zece ani în urmă. Dar asta pare că se va schimba în curând.

Conform veștilor care circulă acum prin presă, Google lucrează la o variantă și mai cenzurată a funcției sale de căutare, dar nu doar sub forma unei reînvieri a lui Google.cn (care în acest moment redirecționează utilizatorii către varianta din Hong Kong a serviciului), ci și sub forma unei aplicații pentru Android care să se conformeze cerințelor stricte ale guvernului.

Această variantă a lui Google ar urma să blocheze rezultatele la căutări despre drepturile omului, democrație, religie, proteste pașnice și orice altceva nu este aprobat de autorități. Dezvoltarea sa ar fi deja în lucru de ceva vreme, urmând să își facă apariția pe piață la începutul anului viitor.

Chiar dacă Google își va atrage din nou critici de la adresa celor care nu consideră cenzura aceasta ca fiind o idee bună, compania are o motivație destul de întemeiată să meargă pe acest drum. China este o piață imensă, cu un public potențial cel puțin la fel de mare ca populațiile însumate ale SUA și EU. Iar pe măsură ce telefoanele devin din ce în ce mai ieftine, vor ajunge și la restul populației. Venitul potențial care poate fi generat de Google pe această piață este mult prea mare de ignorat.

Compania n-a făcut încă un anunț oficial în această privință, dar tot sunt mici semne de ceva vreme că se încearcă o revenire pe piața din China.

[Ars Technica]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button