MORE

Google anunta un mare succes in Quantum Computing

De cativa ani, Google si NASA colaboreaza la dezvoltarea unui computer cuantic functional si performant, sub forma proiectului D-Wave. Iar acum vine o veste foarte imbucuratoare pentru cei care viseaza la un viitor in care un super-computer va fi cu adevarat „super”, nu egalabil prin legarea catorva console Playstation 3 la un loc.

Google anunta ca a reusit sa implementeze un algoritm pentru rezolvarea unei anumite probleme pe sistemul D-Wave 2X, la o viteza de 100 de milioane de ori mai mare ca pe hardware traditional.

Algoritmul avea ca obiectiv gasirea minumului global al unei functii, folosind solutii posibile. Se numeste de obicei Quantum Annealing, pentru cei care cunosc mai bine domeniul.

Google a rulat acest algoritm pe super-computerul D-Wave, iar apoi au testat o metoda similara, mai veche de calcul, plus o simulare a noului algoritm pe hardware traditional. Problema implica aproape 1000 de variabile binare, asa ca ar fi fost genul de lucru la care un computer cuantic chiar ar straluci, iar D-Wave asta a facut. Diferenta de timp dintre cat a durat calculul intre aceste sisteme este colosala.

dwaveimg

Algoritmul rulat pe D-Wave este cu albastru, cel simulat cu rosu, iar metoda Quantum Monte Carlo, cea veche, este cu verde.

Dezvoltarea continua a tehnologiei ar putea duce peste ani si ani la aparitia de super-computere cuantice capabile sa rezolve pana si cele mai complicate calcule intr-o fractiune din timpul necesar acum. Imaginati-va doar, in acel viitor, cat de multe poze cu pisici pot fi procesate pe internet.

[Google]

Tags

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Back to top button
Close
Close