
Google a anunțat JPEGli, o nouă versiune de codare a formatului JPEG care promite să schimbe modul în care sunt comprimate și apar imaginile pe internet. Inițiativa pornește de la faptul că paginile web cu poze nu se încarcă întotdeauna suficient de repede, la rezoluția nativă și nu arată bine. JPEGli nu este o extensie de fișier, ci o tehnologie de compresie a imaginilor JPEG îmbunătățită.
Câți ani are JPEG și de ce e mai bun JPEGli
Formatul JPEG (Joint Photographic Experts Group) a fost creat la finalul anilor 1980 și începutul anilor 1990, de către un grup de experți în fotografie digitală și comprimare de imagine. Versiunea oficială și definitivă a JPEG a fost adoptată în 1992, în urmă cu circa 32 de ani. Acest grup, cunoscut sub numele de Joint Photographic Experts Group, a dezvoltat standardul JPEG pentru a permite stocarea și transmiterea eficientă a imaginilor digitale fără a compromite prea mult calitatea acestora. JPEG a devenit unul dintre cele mai utilizate formate de fișiere pentru imagini datorită capacității sale de a comprima fișierele fără a pierde calitatea vizuală, cel puțin nu la nivelul detectabil pentru ochiul uman.
- Google spune că formatul JPEGli reduce dimensiunea fișierului cu până la 35% în comparație cu compresia JPEG, păstrând sau îmbunătățind calitatea vizuală. Deci, compresia JPEGli este mai eficientă decât cea a JPEG-ului, în sensul că poate reduce dimensiunea fișierului cu o proporție mai mare fără a compromite calitatea vizuală.
De exemplu, să presupunem că avem o imagine de 1 MB. Dacă JPEG poate reduce dimensiunea acelei imagini la 500 KB cu o anumită pierdere de calitate, JPEGli ar putea realiza aceeași compresie la, să zicem, 400 KB sau chiar mai puțin, păstrând totodată o calitate vizuală mai bună decât JPEG la dimensiunea menționată. Astfel, compresia este considerată mai eficientă în sensul că oferă o dimensiune de fișier mai mică pentru aceeași calitate vizuală sau o calitate vizuală superioară la aceeași dimensiune a fișierului.
În imagine o comparație cu alte formate.

De asemenea, JPEGli este rapid și eficient, cu o viteză de codare comparabilă cu soluțiile JPEG tradiționale, cum ar fi libjpeg-turbo și MozJPEG. Aceasta înseamnă că dezvoltatorii web pot integra cu ușurință Jpegli în fluxurile lor de lucru existente, fără a sacrifica performanța vitezei de codare sau utilizarea memoriei.
2. Prin utilizarea JPEGli se permite codarea imaginilor folosind peste 10 biți pentru fiecare componentă de culoare (cum ar fi roșu, verde și albastru în spațiul de culoare RGB). Acest lucru înseamnă că informațiile de culoare sunt reprezentate mai precis și cu mai multe nuanțe, ceea ce duce la imagini de o calitate superioară și la o mai mare fidelitate a culorilor. În mod tradițional, codarea JPEG folosește 8 biți pentru fiecare componentă de culoare.
Imaginile JPEGli sunt perfect compatibile cu programele și aplicațiile existente care suportă formatul JPEG, precum browserele web și software-urile de editare a imaginilor.
JPEGli ar putea fi un concurent pentru WebP (webp) un alt format dezvoltat de Google în 2010. WebP promite o compresie mai bună decât JPEG pentru anumite tipuri de imagini, cum ar fi imaginile cu fundaluri simple sau cu arii mari din aceeași culoare.
Deși Google a menționat JPEGli în contextul îmbunătățirii afișării imaginilor pe web, tehnologia nu este limitată exclusiv la utilizarea pe web și poate fi implementată în diverse aplicații și dispozitive care necesită comprimarea eficientă a imaginilor, inclusiv în camerele foto digitale sau în alte medii. JPEGli e posibil să apară și pe camere foto sau în programe de editare foto în viitor, dar înainte de asta afirmațiile Google vor trebui verificate, testate și confirmate.
Există domenii în care progresul tehnologic este rapid, în timp ce în altele, dezvoltarea este lentă din cauza incapacității de monetizare din partea companiilor. JPEG e unul dintre exemple, dar poate că inițiativa Google nu se va opri doar la format, ci vom avea parte și de o extensie nouă în viitor.