Tech&IT

Google acuza Franta ca incearca sa cenzureze internetul

Razboiul dintre Franta si Google se pare ca se inteteste, Franta impingand Google sa „stearga” anumite informatii sau link-uri, toate sub egida programului european: „right to be forgotten”. Practic Franta cere celor de la Google sa cenzureze internetul pentru fiecare astfel de cerere, impiedicand astfel afisarea unor informatii mai mult, sau mai putin importante.

Sigur, daca este vorba de o poza jenanta sau o serie de informatii legale, acest drept de a fi uitat trebuie sa existe. Dar ce faci cand este folosit in scopuri mai putin nobile? Ce faci cand politicieni isi ascund urmele online abuzand acest gen de serviciu? Ce faci cand un pedofil face acelasi lucru? Sau de ce nu, chiar un criminal! Avem drepturi egale, dar dreptul la informatie este universal, iar Franta si in speta Uniunea Europeana uita asta. 

Daca initial dreptul de a fi uitat era activ doar pe teritoriul europei, un reprezentant francez a dorit sa impuna aceasta regula la nivel global, Google evident impotrivindu-se vehement acestei reglementari. Pentru a cita exact ceea ce au spus Google la data respectiva:

„troubling development that risks serious chilling effects on the web.”

Din pacate Franta se pare ca nu se lasa induplecata. Google a incercat sa le faca pe plac la inceputul anului cu o mica schimbare conform careia, chiar daca te duceai la Google.com (in loc de google.fr), atata timp cat foloseai o adresa de IP franceza, Google cenzura link-urile pe baza adresei de IP. Dar iarasi, autoritatile franceze au sustinut ca nu este destul, si au ordonat Google sa aplice cenzura la nivel global, aplicandu-le si o amenda.

Google au raspuns intr-un blog post si se pare ca ramificatiile sunt mult mai inspaimantatoare.

Ca problema legislativa cat si de principiu, nu suntem de acord cu aceasta cerere. Ne conformam legilor fiecarei tari in care suntem prezenti. Dar daca legea Franceza se aplica la nivel global, cat timp va trece pana cand si alte tari – poate mai putin libere si democratice – incep sa solicite ca legile lor privind reglementarea informatiilor sa se aplice la nivel global? Acest ordin poate conduce catre un sevraj global, prejudiciind accesul la informatii ce sunt perfect legale de accesat si vizionat in tara fiecaruia. Spre exemplu, acest ordin ar putea preveni cetatenii francezi de la vizionarea de informatii ce sunt perfect legale in Franta. Aceasta nu este o preocupare ipotetica. Am primit cereri de la multiple guverne de a elimina continut la nivel global pentru diferite motive – si am refuzat aceste cereri, chiar daca aceasta actiune a condus cateodata la blocarea serviciilor noastre.

Cu alte cuvinte, in acest moment istoria internetului este discutata intre Franta si Google, iar in aceste clipe se scrie istoria sub nasul nostru. Sa pui dreptul de veto asupra internetului la cheremul unor puteri autocratice suna a dictatura daca este sa ne intrebati pe noi.

[Google Blog]

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button