
După ce ChatGPT a luat de-a dreptul lumea prin surprindere atunci când s-a lansat la finalul anului trecut, era doar o chestiune de timp până când și alte companii vor încerca să implementeze un sistem similar în programele și serviciile lor. Microsoft a ales calea ușoară și a integrat ChatGPT direct în motorul lor de căutare Bing, dar Google a trebuit să dezvolte un competitor de la zero.
AI-ul celor de la Google, pe numele său Bard, tocmai a intrat în faza de testare publică. Nu este disponibil pentru toată lumea și există niște restricții despre care vom vorbi imediat. Dar, începând de acum, unii utilizatori se pot înscrie pe lista de așteptare pentru a face cunoștință cu Bard, programul care, speră Google, va revoluționa felul în care oamenii caută pe internet.
Afirmația de mai sus e una destul de serioasă și unii ați spune chiar incorectă. Asta pentru că nu Bard este primul care să facă asta, ci ChatGPT, așa cum am zis și la început. Și în timp ce BingGPT este deja disponibil pentru toată lumea, o porțiune destul de mică din oamenii care caută pe internet se folosesc de motorul de căutare al celor de la Microsoft. Astfel, sunt de părere că, deși Bing a fost primul care a implementat un AI, încercarea celor de la Google va avea un impact mai mare asupra lumii, doar din simplul fapt că majoritatea caută pe Google.
Am menționat că există niște, totuși, niște restricții atunci când vine vorba de Bard, și asta e adevărat. Pentru început (așa cum a fost și în cazul BingGPT), oricine vrea să testeze noul AI trebuie să se înscrie pe o listă de așteptare. Dar asta nu e partea cea mai rea. Problema cea mai mare problemă este că, în acest moment cel puțin, doar utlizatorii din Statele Unite și Marea Britanie se pot înscrie. Mă aștept ca asta să se schimbe curând, dar la momentul scrierii acestui articol, nu te poți înscrie dacă te afli în România.
Conform Google, Bard va oferi o experiență ușor diferită comparativ cu ChatGPT. În plus, AI-ul nu este gândit să înlocuiască complet algoritmii de căutare pe care Google i-a rafinat în ultimele decenii, ci doar să complimenteze experiența deja existentă.