MORE

Google a dat publicitatii date privind solicitarile de eliminare de continut

Compania Google a fost nevoita sa dea publicitatii o serie de informatii legate de cererile guvernelor lumii ca unele informatii sa fie retrase de pe platforma de cautare, de pe site-ul Blogger si de pe YouTube. Cu toate acestea, au existat cazuri in care guvernele lumii au preferat sa intrerupa traficul catre produsele si serviciile Google, in loc sa solicite eliminarea de continut.

Compania primeste in mod regulat solicitari scrise sau ordine judecatoresti din partea guvernelor, ulterior Google trebuind sa „autentifice” fiecare document in parte. Majoritatea plangerilor inregistrate contin referiri la defaimare, obscenitate sau nuditate, confidentialitate sau securitate. Raportul arata, printre altele, ca Google a primit o solicitare de la un politist australian care a dorit sa fie sterse doua articole despre un tanar impuscat de fortele de ordine. Google nu a dat curs cererii, deoarece nu a putut identifica informatiile ofensatoare. Un alt exemplu vine din Brazilia, unde o instanta judecatoreasca a cerut ca Google sa elimine linkul catre un articol de presa despre o investigatie intr-un un caz de coruptie, in care ar fi fost implicat un judecator.

Google a cerut lamuriri la Curtea Suprema de Justitie din SUA, care i-a raspuns ca nu exista nicio obligatie de a elimina continutul respectiv, deoarece Google Search este doar un index. Google a primit o solicitare de la Serviciul Federal de Supraveghere a Telecomunicatiilor, Tehnologiei  Informatiilor si Comunicatiilor în Masă din Rusia care a cerut eliminarea unei postari pe un blog care conținea doar doua cuvinte: „aveti ciocolata?” Rusii sustineau ca aceasta postare incalca Legea federala de protecția a copiilor împotriva informațiilor dăunătoare pentru sănătate și dezvoltare, cunoscuta ca „legea listei negre”.

Google a eliminat postarea de pe blogspot.ru, afirmand ca, in limba rusa, termenul „ciocolată” poate face referire și la un drog recreațional, iar legea impune eliminarea conținutului asociat cu drogurile. Raportul de transparenta face rerire la perioada iunie-decembrie 2013, timp in care 38% dintre solicitarile guvernamentale de eliminare de continut au facut referiri la calomniere, 16% la obscenitate sau nuditate si 11% la confidentialitate sau securitate. In total, in acest interval, au fost primite cereri pentru retragerea a 2.199 de materiale de pe YouTube – dintre acestea, au fost eliminate 1.464, 238 din motive legale si 1.226 din motive de incalcare a Regulilor YouTube.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button