GamingPC&ConsolesTech&IT

GOG a lansat o campanie anti-DRM

DRM, acel lucru împotriva căruia lupta toată lumea acum câteva decenii, dar care a ajuns să fie acceptat ca un viitor inevitabil. Atât pentru că lumea are o memorie foarte scurtă, cât și pentru că DRM-ul tinde să fie susținut de entități semi-malefice cu buzunare adânci și în controlul tuturor pârghiilor de marketing din lume.

Totuși, ocazional mai apare câte o altă entitate care încearcă să amintească lumii că DRM-ul nu este bun. Iar săptămâna aceasta a fost GOG. Serviciul de distribuție digitală celebru pentru faptul că îndepărtează DRM de pe jocurile pe care le vinde… mai puțin când limitează modurile de multiplayer la propriul GOG Galaxy, a lansat o campanie prin care încearcă să amintească lumii să că DRM este oribil.

Puteți găsi pe pagina inițiativei FCKDRM informații despre motivele pentru care DRM este o idee proastă, de ce ar trebui evitat, precum și serviciile de distribuție digitală care nu se folosesc de DRM.

Va avea campania FCKDRM vreun efect pe termen lung? Probabil nu. De obicei acest gen de campanii tind să nu aibă prea multe consecințe benefice pentru publicul larg, în special pentru GOG nu este tocmai cel mai mare serviciu de distribuție digitală din lume. Dacă Valve ar fi făcut această manevră, ar fi avut ceva mai multe șanse să se schimbe ceva.

Totuși, inițiativa celor de la GOG este admirabilă. În special pentru că par a fi destul de dedicați tematicii, încurajând serviciile de distribuție digitală care vor să fie adăugați la lista celor care nu folosesc DRM să îi contacteze la adresa iwantto@fckdrm.com.

Iar în cazul în care un știți ce înseamnă DRM, este o prescurtare de la Digital Rights Management. Este sistemul care împiedică modificarea sau copierea unui produs digital pe care îl cumpărați, precum un film, o carte, o melodie, sau cine mai știe ce altceva. Îndepărtarea sa de către utilizator este oarecum ilegală, din orice motiv, chiar și dacă DRM-ul apelează la o infrastructură care nu mai există pentru a permite accesul la conținut. Pe scurt, este o idee groaznică, dar susținută de entități semi-malefice cu foarte mulți bani și foarte multă influență.

[GOG]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button