
Gary Patton, Chief Technologist la GlobalFoundries, a făcut recent o declarație pentru EE Times ce a pus lumea pe gânduri.
Acesta a comentat despre cum urmează ca primul procesor produs pe procesul de 7 nanometri al companiei să fie finalizat anul acesta, fiind vorba de unul AMD. Acesta ar urma să se materializeze pe piață anul viitor, sub forma seriei Ryzen 3000, care va aduce atât un proces mai rafinat de producție, cât și o arhitectură nouă. Numai că procesoarele acestea nu vor fi produse în totalitate la uzinele GlobalFoundries.
Patton a spus că ”Avem mai multă cerere decât avem capacitate”, în referire la parteneriatul cu AMD. Dar asta nu înseamnă că vor fi insuficiente procesoare pe piață, deoarece procesul de 7nm al celor de la GlobalFoundries este gândit să fie compatibil cu cel de la TSMC, ceea ce înseamnă că la nevoie AMD va putea să producă procesoare și acolo.
În acest caz își va face apariția o mică problemă. Și anume, cea că deși procesele sunt similare și compatibile, pot avea rezultate foarte diferite în ceea ce privește eficiența și performanța. Iar în funcție de care uzină are procesul de producție mai eficient(probabil va fi TSMC), am putea vedea situații în cere lumea caută doar procesoare produse la una din ele. Asta dacă nu cumva AMD va încerca să segmenteze din start oferta, limitând procesoarele low-end la producătorul a cărui proces n-a fost prea eficient.
Ceva similar s-a întâmplat deja cu plăcile video Radeon Vega, împachetarea memoriei și a procesorului grafic pe acel „interposer” fiind în unele cazuri imperfectă, ducând la o scădere a performanței din cauza căldurii suplimentare.