SecuritateTECHTech&IT

Giganții din tehnologie vor să rescrie legea

Facebook, Google, IBM și Microsoft fac parte dintr-un grup de companii de tehnologie care, în acest an, au făcut lobby pentru o lege federală de confidențialitate mai slabă, potrivit The New York Times (NYT).

Noua lege federală privind confidențialitatea, susținută de companiile de tehnologie și de publicitate, va reduce propunerile grupurilor de confidențialitate și, de asemenea, va suprascrie propriile legi privind confidențialitatea anumitor state, cum ar fi legea privind confidențialitatea recent adoptată în California sau legea strictă privind confidențialitatea biometrică din Illinois.

La începutul lunii iunie, California a adoptat legislația privind confidențialitatea care le-a acordat consumatorilor mai mult control asupra modului în care datele lor sunt colectate online și distribuite de către companiile de publicitate. Legea permite, de asemenea, consumatorilor să șteargă datele pe care companiile le au asupra lor, obligând în același timp ca întreprinderile să ofere același nivel de calitate a serviciilor celor care renunță la colectarea datelor.

Illinois a avut una dintre cele mai puternice legi biometrice de confidențialitate din State de mulți ani de zile. Companiile de tehnologie, cum ar fi Facebook și Google, au încercat recent să o omoare. Firmele de tehnologie încearcă acum să ucidă aceste legi, scriind, în esență, propria legislație federală privind confidențialitatea, pentru a depăși aceste legi puternice ale statului privind confidențialitatea.

Dean Garfield, președintele Consiliului Industriei de Tehnologia Informației, un grup de lideri din industria de tehnologie, care a lucrat la propuneri pentru această nouă lege federală, a declarat:

Ne-am angajat să fim parte a procesului și o parte constructivă a procesului. Cea mai bună cale este să lucrăm la dezvoltarea propriului nostru plan.

Scandalul Facebook cu Cambridge Analytica este unul dintre cele mai semnificative scandaluri de confidențialitate din ultimii ani. De asemenea, a servit ca un apel de trezire, nu doar pentru utilizatorii de platforme media sociale, ci și pentru politicienii care au început să ia în serios reglementările privind confidențialitatea. Proiectul de lege privind protecția vieții private din California a fost una dintre consecințele scandalului Cambridge Analytica, iar companiile de tehnologie au început să se teamă că alte state vor urma exemplul Californiei în această privință.

Potrivit NYT, companiile de tehnologie care își pbțin o mare parte din venituri din publicitate, cum ar fi Google și Facebook, au promis inițial să lupte împotriva tuturor regulilor de noi de confidențialitate. Cu toate acestea, deoarece legea privind confidențialitatea din California a fost adoptată, companiile sunt acum mai dispuse să accepte anumite reguli, atâta timp cât sunt „implicate profund în scrierea regulilor„.

Chris Padilla, vicepresedinte pentru probleme de guvernare și reglementare la IBM, a declarat pentru NYT:

S-a înregistrat o schimbare completă a confidențialității. Acum există o recunoaștere largă a faptului că firmele care sunt rezistente la regulile de confidențialitate nu mai pot spune pur și simplu „nu”.

Potrivit NYT, companiile par a fi mai dispuse să coopereze acum, deoarece știu că oficialii administrației Trump sunt mai dispuși să accepte o abordare mai „prietenoasă” a acestor reguli de confidențialitate.

Administrația a anunțat că planul său pentru noile reguli de confidențialitate va fi lansat până la sfârșitul anului, însă este posibil ca acesta să fie întârziat deoarece numeroase agenții federale, inclusiv Comisia Federală pentru Comerț și Institutul Național pentru Standarde și Tehnologie vor trebui să se implice.

Potrivit raportului NYT, companiile de tehnologie care sprijină noul proiect de lege privind confidențialitatea federală au convenit să colaboreze doar dacă legiuitorii vor promite să anuleze legislația recent adoptată de California privind confidențialitatea.

Într-o declarație adresată NYT, Jim Steyer, președintele Common Sense Media, a declarat:

Ideea că societățile care ne-au încălcat confidențialitatea pentru mai bine de un deceniu va avea brusc un plan de autoreglementare este ridicolă.

De asemenea, susținătorii protecției datelor au remarcat că întreprinderile lucrează deja pentru a submina legea din California, care nu va intra în vigoare decât în ​​2020. Companiile au până la sfârșitul acestei luni timp să sugereze modificări tehnice ale limbii. Dacă parlamentarii californieni nu sunt de acord cu consecințele preconizate ale acestor schimbări tehnice, este posibil ca firmele tehnologice să reușească să atenueze legea înainte ca aceasta să intre în vigoare.

De exemplu, Camera de Comerț din California a trimis deja 19 pagini de modificări lui Bill Dodd, unul dintre autorii proiectului de lege. În aceste modificări, Camera de Comerț critică anumite aspecte, cum ar fi definiția legii privind „informațiile personale”, deoarece acestea s-ar aplica prea multor persoane și site-uri web.

Protestatarii pentru confidențialitate au cerut lui Dodd să mențină la minimum modificările, susținând că industria încearcă să exagereze potențialele efecte negative ale legii asupra consumatorilor.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button