PC

Gigabyte dezvăluie cel mai mic GeForce GTX 1080

De cele mai multe ori, cu cât o placă video e mai mare, cu atât e mai puternică, deci cu atât mai bine. Au fost însă și anumite modele de dimensiuni reduse ce au avut succes, precum R9 Nano de la AMD sau GTX 970 de la Nvidia. Astfel de plăci video sunt folosite de constructorii de sisteme care vor să cuprindă totul într-o carcasă cât mai mică posibil.

Până de curând, recordul pentru cea mai mică placă îl deținea Zotal GeForce GTX 1080 Mini, care are o lungime de 211 mm. Gigabyte a reușit să depășească această performanță odată cu lansarea lui Gigabyte GeForce GTX 1080 Mini ITX 8G, care măsoară fix 169 mm în lungime, ce se potrivește perfect cu majoritatea plăcilor de bază de tip mini-ITX, majoritatea având o lungime de 170 mm.

Cele mai noi modele de carcase ITX reușesc să atingă aproape dimensiunile unei console. Pentru această performanță este nevoie de un compromis, astfel încât lungimea plăcilor video ajunge să fie limitată la aceleași dimensiune ca a plăcii de bază. Varianta Zotac putea fi adaptată, cu unele modificări, dar modelul de la Gigabyte se încadrează perfect din start. Aproximativ. Pentru că sistemul de răcire trebuie în continuare să aibă loc pentru degajarea căldurii, Gigabyte a trebuit să mărească înălțimea plăcii peste standardul PCIe, până la 131 mm. Pentru majoritatea carcaselor acest lucru nu este o problemă, dar sunt unele care nu oferă acest spațiu adițional, deci ar fi bine să verificați înainte de a face orice fel de achiziție.

În afară de aceste particularități, Gigabyte GTX 1080 Mini se prezintă la fel ca oricare alt GTX 1080, având un conector de 8 pini, 8 GB memorie VRAM GDDR5X (overclocat din fabrică la 1010 MHz) și suficientă putere de gaming cât să poată rula fără probleme orice joc nou apărut.

În ceea ce privește frecvențele, placa video s-a conformat modelului standard de la Nvidia, dar beneficiind și de un OC mode care adaugă o creștere modestă la frecvențele normale și de boost, până la 1632 MHz, respectiv 1771 MHz. Răcirea este asigurată de un ventilator de 90 mm semi-pasiv (care se oprește când placa nu este solicitată) și 3 țevi de răcire .

Gigabyte GTX 1080 Mini nu are încă o dată de lansare sau un preț, dar ne așteptăm ca astfel de informații să fie făcute public cât de curând. Deși acum aceasta este cea mai rapidă placă video de dimensiuni reduse pe care o puteți cumpăra, AMD a pomenit în trecut despre o versiune mai mică pentru seria lor de plăci RX Vega. Rămâne de văzut dacă Vega Nano va fi o concurență puternică pe măsura lui GTX 1080 Mini.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button