MORE

Germania propune un cod de conduită pentru pilotul automat

Din moment ce viitorul pare că ne va aduce foarte multe mașini care vor fi în stare să se conducă de unele singure, încep să apară întrebări legate de etică.

Nu etica de-a înlocui șoferi umani cu AI, ci etica a ce va face un AI când se află într-o situație în care un accident este inevitabil. Cum va acționa? Viața cui va fi pusă în pericol ca urmare a unei decizii luate de un pilot automat? Tocmai astea vrea să adreseze Germania, guvernul publicând un raport care include o serie de sugestii pentru dezvoltarea unui pilot automat.

Spre exemplu, daunele materiale vor fi mereu preferabile în situațiile în care sunt produse pentru a evita rănirea unui om. AI-ul de la bordul mașinilor nu are voie să distingă între oameni, nu poate decide că cineva este o victimă mai acceptabilă din cauza vreunui criteriu fizic sau mental. Sistemul mai trebuie să țină mereu un registru clar a funcționării sale și a implicării factorului uman, iar aceste date nu pot fi preluate fără voia proprietarului mașinii.

Această ultimă parte probabil nu va sta bine cu toate companiile din lume, din moment ce toate par să trăiască acum din vinderea datelor tale personaje. Și, la urma urmei, sunt doar sugestii, nu sunt legi, deocamdată. Dar s-au luat măsuri pentru implementarea lor.

[BMVI]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button