PCTECH

Generația Pascal de la Nvidia va primi drivere pentru ray tracing

Nvidia a anunțat că în curând ray tracing nu va mai fi limitat doar la plăcile video din seria RTX. În aprilie, Nvidia va lansa un driver pentru plăcile GeForce GTX 1660 și 1660 Ti, precum și pentru câteva plăci Pascal din seria 10, care vor permite compatibilitatea cu DXR și ray tracing.

Dintre plăcile bazate pe Pascal, driverul va face disponibile efectele de ray tracing „de bază”, folosind un număr redus de raze pentru modelele GTX 1060, GTX 1070, GTX 1070 Ti, GTX 1080, GTX 1080 Ti, Titan X și Titan Xp , precum și pentru orice laptop și variante Max-Q.

Într-o convorbire cu reporterii, Nvidia a evitat să fie foarte precisă în legătură cu capacitățile exacte ale plăcilor GTX. S-a sugerat că un joc cum ar fi Battlefield V, care utilizează ray tracing pentru reflecții numai pe anumite suprafețe, ar rula mult mai bine decât Metro Exodus, care utilizează un volum mai mare de muncă pentru a genera efecte de luminozitate globale. A sugerat că presetările DXR de nivel inferior ar rula mai bine pe GTX, în timp ce RTX ar fi necesar pentru presetări mai mari.

La fel ca în cazul plăcilor RTX, reprezentanții Nvidia au sugerat că va exista un minus de performanță atunci când efectele DXR vor fi activate în timpul utilizării plăcilor GTX. Compania nu avea numere specifice, sugerând că ar diferi în funcție de joc și de efectele utilizate.

Nvidia a adăugat că adăugarea tehnologiei de ray tracing la aceste plăci a făcut parte din planul iniția și că scopul principal al companiei a fost de a răspândi ray tracing la o audiență cât mai largă posibil. Nu este clar dacă acest lucru este sau nu un răspuns la prețurile ridicate ale gamei RTX sau la o cerere prea mică din partea pieței.

La nivel tehnic, acest lucru nu surprinde foarte tare. Suportul DXR este construit în Windows și se leagă de DX12. Nu este legat direct de nucleele RT din plăcile grafice Nvidia. Deschiderea suportului DXR pentru plăcile mai vechi oferă pur și simplu suport care ar trebui, teoretic, să existe deja. Nvidia a spus că va deschide și suportul de ray tracing pentru Vulkan.

Nu toate atuurile plăcilor RTX vor ajunge la gama GTX odată cu driverul din aprilie. DLSS, de exemplu, este încă disponibil exclusiv pentru aceste plăci, deoarece acestea necesită nuclee Tensor de la Nvidia.

Pentru dezvoltatori, Nvidia spune că acest lucru va permite jocurilor să scaleze în continuare. Și pentru gameri aceasta înseamnă că, dacă sunteți dispus să renunțați la capitolul performanță, veți putea obține efecte de ray tracing pe hardware mai vechi, dacă alegeți acest lucru.

Nvidia a anunțat, de asemenea, că DXR va fi disponibil pentru Unreal Engine și Unity, două dintre cele mai mari motoare existente, permițând multor studiouri să obțină un acces mai ușor la efectele de ray tracing.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button