GamingPC&ConsolesRSS PaginaDeMedia

GeForce Now îți dă un motiv în plus să NU îți cumperi o placă video!

GeForce Now a reușit să se impună drept cel mai bun serviciu de cloud gaming de pe piață, iar fiecare săptămâna vine cu jocuri noi care se alătură unei librării în continuă creștere. Dar după câteva luni bune de schimbări minuscule, de data această NVIDIA a scos artileria la înaintare și cred că după acest anunț, mulți gameri se vor gândi de două ori înainte de a scoate banii pentru o placă video, mai ales în contextul actual.

Dar ce-ar putea să anunțe NVIDIA ca să facă GeForce Now atât de atractiv, gaming la 120Hz și rezoluție 1440p? Da, iar asta nu este singura veste grozavă pe care o aduce săptămâna aceasta. Așa că haideți să trecem împreună prin lista de schimbări pe care le va suferi serviciul de cloud gaming în perioada următoare.

Disponibilitate și jocuri

Era clar pentru toată lumea că GeForce Now va fi un succes, însă nu cred că s-a așteptat cineva la niște numere atât de mari. Și cu peste 88 de milioane de gameri doar în Brazilia, circa 13 milioane în Australia și vreo 4 milioane prin Singapore, este clar că serverele din spatele sistemului de streaming aveau nevoie de intariri, iar acestea nu au întârziat să apară.

În acest fel acoperirea GeForce Now s-a extins la 80 de țări susținute de nu mai puțin de 30 de servere. Majoritatea le regăsim în Statele Unite și Europa, iar producătorul susține că va mai deschide câteva în regiuni diferite. Cine știe, poate un data center NVIDIA in România nu este o fantezie atât de SCI-FI?

Cu atâtea servere și o acoperire atât de mare, era clar că publicul va fi interesat. Dar odată ce l-ai adus pe platformă, trebuie să-l ții acolo. Iar GeForce Now posedă o librărie care are potențialul să te țină mult și bine lipit de ecran. Cel mai nou producător care se alătură petrecerii este EA, iar acesta debutează pe platformă cu Mirror’s Edge Catalyst, Battlefield 1, Dragon Age Inquisition și Unravel Two. Alături de jocurile de la EA introduse de curând, librăria platformei crește săptămânal și acum a ajuns să includă lansări AAA precum Far Cry 6, New World, Guardians of the Galaxy, Dying Light 2 sau Crysis Remastered. Și partea cea mai bună este că aceste jocuri sunt disponibile adesea în prima zi de lansare, astfel nu vei rata nimic.

GeForce Now la 120Hz și rezoluție 1440p? Pe Mac?! Da, vă rog!

Ce să fie, ce să fie? Poate doar cea mai mare fantezie a tuturor utilizatorilor de GeForce Now. Încă de la începuturile sale, mi-am imaginat cât de tare ar fi să pot juca titluri multiplayer cu framerate mare direct pe laptopul office pe care-l folosesc pentru scris articole în mișcare. Și odată cu introducerea noului abonament numit „RTX 3080” voi putea face asta. Dar hai să vă povestesc vreo două lucruri despre el.

Până acum, GeForce Now a rulat pe servere care au performanță similară cu RTX 2080. Adică mult peste ce are utilizatorul average acasă, însă nu destul pentru experiențe cu adevărat next-gen. Pentru asta era nevoie de un upgrade, iar răspunsul vine sub forma lui Superpod. Acesta este un supercomputer cu 39.200 TFLOPS, 11.477.760 nuclee CUDA și nu mai puțin de 8.960 de nuclee de procesare. Iar toate aceste numere impresionant de mari se traduc într-o experiență de gaming la superlativ.

GeForce Now Abonament RTX 3080

Cât de mare este schimbarea? Păi, cu noul abonament vei primi acces la un PC cu următoarele specificații:

Procesor
8 nuclee, 16 thread-uri
Memorie
28GB DDR4 3200MHz
Stocare
SSD PCIe Gen.4
Placă video
35 TFLOPS, 3x Xbox Series X

Toate acestea îți vor oferi sesiuni de gaming la rezoluție 2560 x 1440 și rată de refresh de 120FPS. Asta înseamnă că un laptop ordinar de office va putea fi conectat fără probleme la un monitor de gaming și cam asta este tot ce ai nevoie pentru a te bucura de cele mai noi jocuri la detalii maxime și framerate stabil. Iar cel mai important aspect dintre toate a fost de asemenea îmbunătățit. Este vorba despre latență, care a scăzut la 56ms în sesiunile de gaming, ceea ce înseamnă o micșorare drastică de la cele 81ms înregistrate pe hardware-ul vechi din spatele GeForce Now. Asta înseamnă că ai performanța unui PC de gaming de ultimă generație combinată cu o latență cât se poate de mică.

Și mai țineți minte monitorul ăla cu rată mare de refresh despre care vorbeam mai devreme? Ei bine, poate să aibă liniștit și suport pentru Adaptive Sync întrucât platforma de gaming în cloud a introdus și ea tehnologia aceasta. Traducere populară, GeForce Now are acum și G-Sync, astfel se va sincroniza cu rata de reîmprospătare a monitorului tău pentru un gameplay mai fluid care are potențialul de a-ți oferi o experiență mai bună decât ceva precum un RTX 2070.

Lista de noutăți se încheie cu suportul pentru 120FPS pe telefoanele cu ecrane de 120Hz sau mai rapide și introducerea unui mod de gaming la rezoluție 4K pentru cei care folosesc GeForce Now pe un dispozitiv NVIDIA Shield. Aceasta din urmă este o soluție pentru gamerii casual care preferă mai de grabă atmosfera întrucât include și suport pentru sunet surround 7.1.

GeForce Now devine un pretendent serios pentru poziția unei plăci video

Mulți dintre noi ne cumpărăm o placă video pentru gaming și sunt prea puțini cei care o folosesc la capacitate maximă în timpul serviciului. Iar cu noul abonament de la GeForce Now, situația s-ar putea schimba și balanța va începe să atârne mai greu de partea soluției software. De ce zic asta? Abonamentul RTX 3080 va avea un preț de 99 de euro pe jumătate de an, ori 198 de euro pentru un an.

GeForce Now Abonament RTX 3080

La prima strigare sună mult, nu? Dar gândiți-vă că pentru o astfel de performanță ar trebui să scoți din buzunar peste 8.000 de lei doar pe placa video, ceea ce la momentul redactării înseamnă aproximativ 1.600 de euro. Asta fără să iei în considerare și un procesor de nivelul lui Ryzen 7 3800XT, memoria RAM, stocarea și restul sistemului. Iar când poți plăti 200 de euro pe an, alături de prețul unui laptop decent care se încadrează în sub 1.000 de euro, deja ai o alternativă puțin cam bună ca să o poți refuza.

Iar cu promisiunile celor de la NVIDIA, nici măcar laptopul acela nu va mai fi un must-have, mai ales că toată joaca o poți desfășura prin intermediul telefonului din buzunar. Și dacă se întâmplă să ai și un Samsung cu al său mod DeX, ori un alt telefon care îți oferă interfață de PC prin HDMI, nici nu ai nevoie de mai mult.

Viitorul sună bine, fără doar și poate, iar direcția NVIDIA pare să fie clară. La ce să-ți bați capul să produci hardware, să fii înjurat de fani cu ocazia fiecărei lansări și să te confrunți cu prețul logistic și greutățile aferente?! Scoți un software solid, îl oferi la un preț decent și continui să investești timp și resurse în el ca să-l faci cât mai atractiv și ai în față o strategie de marketing foarte deșteaptă. Și așa ai împăcat și capra și varza și gamerii.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button