M-am jucat pe GeForce NOW în 2024 ca să-ți spun dacă merită sau nu
Lansat inițial pe consola NVIDIA Shield tocmai în 2015, și cunoscut atunci sub numele de „NVIDIA Grid”, GeForce NOW a evoluat extrem de mult de la primele sale iterații. La ediția din 2017 a CES, compania a dezvăluit că lucrează pentru a aduce GeForce NOW și pe Windows și Mac, iar în 2020 am văzut lansarea oficială a serviciului de game streaming. În anii care au urmat, NVIDIA au continuat să adauge funcții noi, cum ar fi DLSS, G-Sync și Reflex, dar să și crească dramatic puterea brută din spate.
Acum, în 2024, GeForce NOW este un serviciu mult mai robust și mai complet decât în 2017 sau 2020, și tocmai de asta ne-am gândit că ar fi o idee bună să revizităm subiectul și să vedem ce e nou, cum s-a îmbunătățit experiența în timp și dacă problemele din trecut pe care mulți gameri le-au raportat s-au rezolvat sau încă persistă. Ca să facem lucrurile încă și mai interesante, platforma de test pe care am ales-o este un MacBook Air M1, un laptop care este extrem de departe de a fi o mașinărie de gaming. Dar cred că putem schimba asta.
Reflex este un game changer!
Încep din capul locului cu, după părerea mea, cea mai importantă și mai de impact schimbare adusă GeForce NOW: suportul pentru Reflex și G-Sync. Ba chiar, astea două tehnologii au fost adăugate recent, la începutul anului ăsta, deci e un moment bun să le testăm și să vedem dacă chiar fac diferența. (Spoiler alert: DA!)
Zis și făcut, mi-am asociat contul de Steam la cel de GeForce NOW și i-am dat să joace unul dintre cele mai sensibile shootere competitive atunci când vine vorba de input lag: CS2. Pentru că da, acum câțiva ani platforma de game streaming a NVIDIA avea probleme destul de serioase de input lag. Nu era ceva de netrecut pentru jocuri casual sau single-player, unde te puteai obișnui cu latența crescută după 10-15 minute, dar era ceva cu adevărat inadmisibil pentru jocurile competitive, acolo unde reflexele contează cel mai mult.
Well, cu plăcere raportez că acum, în 2024 și în combinație cu Reflex, input lag-ul din GeForce NOW este aproape insesizabil! Jur pe cuvântul meu de gamer pretențios! Prima dată când am intrat într-un deathmatch pe Dust II nu mi-a venit să cred că jocul rulează pe GeForce NOW și nu nativ. Am crezut că poate mă grăbisem și lansasem jocul direct pe Steam nativ în loc să-l pornesc prin portalul NVIDIA în cloud. Nici vorbă, era direct din cloud, cu o latență extrem de mică și, în sfârșit, potrivită pentru activități mai competitive.
Totuși, trebuie să fac o mențiune importantă aici. Conexiunea mea la internet a fost prin fir, la o rețea de 1Gbps foarte stabilă, deci am avut more or less toate condițiile potrivite pentru performanță maximă. Dacă bagi în ecuație o conexiune prin Wi-Fi și o lățime de bandă mai mică, your mileage will vary, așa cum zice americanul. Cel mai important factor în discuția noastră despre input lag este ping-ul, cu cât este mai mic cu atât mai bine, și dacă ești serios în legătură cu jucatul de shootere PvP gen CS2 sau Valorant, cel mai bine ar fi să te conectezi la net prin cablu.
Dar dacă nu poți face asta, cum merge? Ca să testez am scos cablul din calculator și m-am conectat pe aceeași rețea, doar că prin Wi-Fi. Înainte să dau drumul la joc am rulat testul de rețea integrat în aplicația GeForce NOW, ca să văd diferențele de viteză și, încă și mai important, de latență. Și așa cum mă așteptam, latența la serverele serviciului a crescut de la 10ms la 17ms, o diferență de 70% pe hârtie. De menționat este că rețeaua este Wi-Fi 5, nu 6 sau 6E, deci cel mai probabil vei avea performanțe mai bune dacă te conectezi pe o rețea care se bazează pe un standard mai nou.
Astea fiind zise, experiența în CS2 pe Wi-Fi a fost una ok, dar clar inferioară celei pe fir. Input lag-ul era ceva mai mare, și chiar dacă te poți distra lejer cu prietenii la un lan party și pe Wi-Fi, părerea mea e că jucatul la un nivel competitiv a ieșit din discuție într-un setup ca ăsta. Și era cumva previzibil, dată fiind creșterea de 70% a latenței, în ciuda faptului că doar 7ms în plus nu par mult. În realitate, diferența este suficient de mare încât să simți cum cursorul rămâne vag în urma mișcărilor tale, un lucru pe care nu ți-l dorești dacă joci serios titluri de genul.
În schimb, dacă vrei să te joci jocuri casual sau single player pe GeForce NOW pe Wi-Fi, te vei putea bucura din plin de gaming. Într-un astfel de mediu, input lag-ul nu mai este o problemă atât de mare, iar dacă ai băgat și un controller care oricum are un mic deadzone la joystick-uri, aproape că nu îl vei simți deloc. Nici nu mai zic pe cablu, unde toate merg încă și mai bine.
Ca să testez teoriile mele, am decis să rulez un preferat de-al meu, Witcher 3: The Wild Hunt. Jocul ăsta a ieșit original în 2015, dar recent a primit un makeover grafic în toată puterea cuvântului, cu ocazia lansării și pe consolele moderne gen PS5 sau Xbox Series. Asta înseamnă că jocul arată foarte bine, și vine la pachet cu mult ray-tracing, că doar ne jucăm pe un RTX 4080 până la urmă, nu?
Jocul a arătat superb la detalii maxime, așa cum m-am așteptat, iar input lag-ul într-un titlu de genul nu este o problemă. M-am jucat The Witcher 3 puțin peste o oră (să nu-i spuneți lui Dan ce fac eu în timpul programului) pentru că nu am putut să mă abțin, iar în tot timpul ăsta experiența a fost una impecabilă. Și asta pe Wi-Fi, nu pe cablu. Ca să fiu riguros în testare am trecut și pe Ethernet, unde latența scăzută a făcut jocul să se simtă cu adevărat unu la unu cu un rig dedicat de gaming sub birou, cuvinte mari de laudă.
Am jucat și Dragon’s Dogma 2, cel mai în vogă RPG la momentul scrierii acestui articol. E un titlu destul de greu de rulat, și fix de asta cred că mulți dintre cei care au PC-uri mai modeste s-ar putea orienta către GeForce NOW ca o soluție simplă și rapidă, deci merită și el testat din plin. În open-world situația stă foarte bine, cu toate beneficiile și avantajele pe care le-am expus până acum.
În oraș însă, framerate-ul scade simțitor. Nu vreau să credeți că asta e o problemă a GeForce NOW, nici pe departe. Jocul are niște probleme de optimizare, și nici măcar configurația mea personală cu RTX 4070Ti Super și Ryzen 7 7800X3D nu se descurcă mai bine. Orice i-ai face, indiferent de platforma pe care te joci, Dragon’s Dogma 2 o să meargă prost în orașele mari.
E o chestie de luat în vedere, pentru că dacă te așteptai ca cloud gaming-ul să rezolve ca prin magie problema asta, nu așa stă treaba. O fi GeForce NOW un serviciu foarte bun, dar nu face și miracole. Când motorul jocului nu poate ține pasul cu ce se întâmplă pe ecran, nici un PC cu 5090 (când va exista așa ceva) nu o să-l ducă cum trebuie. Dar faptul că m-am putut juca în condiții foarte bune un RPG AAA lansat acum câteva zile pe micul meu MacBook a fost ceva neprețuit.
Cum e GeForce NOW în 2024?
Acum iată-ne ajunși la ideea din titlu: merită sau nu să te joci pe GeForce NOW în 2024? Ei bine, adevărul este că piața componentelor de PC s-a mai domolit în ultima perioadă, și nu mai e chiar ATÂT de scump să îți construiești un calculator bun de joacă, așa cum era acum vreo doi ani când GeForce NOW înregistra record după record atunci când vine vorba de utilizatori activi.
Dar un alt adevăr este că experiența pe care ți-o oferă acest serviciu de game streaming s-a îmbunătățit masiv în ultima perioadă, și a ajuns în punctul în care stau sincer și mă întreb: mai merită un PC de gaming? Mai merită să verși mii de euro într-o carcasă de fier și sticlă, dacă pentru o sumă modică te poți bucura de majoritatea titlurilor tale preferate în condiții care mulțumesc până și un gamer pretențios cum sunt eu?
Asta e o întrebare grea, și răspunsul e din ce în ce mai greu de dat. Pe lângă asta, NVIDIA bagă jocuri noi în fiecare săptămână (avem muuulte articole pe subiectul ăsta pe site), deci dacă favoritele tale nu sunt incluse, există șansa reală ca ele să fie adăugate mai devreme sau mai târziu. Între timp, te poți juca alte jocuri, care poate nu ar fi mers pe bătrânul tău laptop, PC sau Mac.
Bine, nu ești limitat doar la platformele astea. GeForce NOW este disponibil atât pe Android cât și pe iOS, Chrome OS, TV-uri LG și Samsung dar și pe unele mașini de la BYD, Polestar și Hyundai. Cât de tare e asta, să te joci The Witcher 3 și Dragon’s Dogma 2 pe ecranul mașinii tale prin cloud gaming!
Dar trebuie să dau un răspuns final, ca să plecăm toți de aici cu inima împăcată. Astea fiind zise, părerea mea e că GeForce NOW merită din plin fiecare cent dacă nu vrei sau nu îți permiți să îți construiești un PC sau să îți cumperi un laptop de gaming. Dacă ai deja ceva pe care să te joci în condiții ok, în general vei avea rezultate mai bune dacă rulezi jocurile pe hardware-ul tău, dar odată ce acel hardware îmbătrânește, există puține motive pentru care ai opta pentru upgrade în detrimentul lui GeForce NOW.