MORE

GeForce GTX 1080 ar putea atinge 2.5GHz

Dezvaluirea faptului ca GTX 1080 poate sa ruleze la 2.1GHz folosind doar racirea standard pe aer a fost un moment foarte impresionant. Intr-o singura generatie frecventa procesorului grafic a crescut cum nu s-a mai vazut in istoria placilor video, dar cand GeForce GTX 1080 va fi lansat, acea frecventa s-ar putea chiar dubla fata de ce puteam vedea anul trecut.

Conform informatiilor care circula acum pe internet despre variantele customizate ale lui GTX 1080, cele facute de producatorii de placi video care folosesc sisteme de racire mai competente ca cel de referinta/founder, frecventa va creste si mai mult. Cat de mult? Zvonurile sugereaza ca Gigabyte GTX 1080 Xtreme Gaming ar putea atinge chiar 2.4GHz folosind racire pe aer.

Nu pare a fi o exagerare. Este, la urma urmei, o diferenta de doar 300Mhz fata de varianta standard prezentata de Nvidia, iar acea placa video sedea calm la nici macar 70 de grade. Daca nu cumva noua tehnologie este mai firava, placile ar trebui sa functioneze bine pana ating 90 de grade. Ar fi loc suficient pentru overclock.

Si pentru ca asta nu era suficient de ridicol, se pare ca variantele de GeForce GTX 1080 care vor veni cu racire pe apa pot atinge 2.5GHz ca standard. Asta ar insemna o viteza cu 50% mai mare fata de cea de 1.6 si putin GHz pe care noul 1080 o are din fabrica si este in esenta dubla fata de majoritatea placilor video din seria GeForce 900.

Reusita aceasta este posibila multumita trecerii la productia de procesoare folosind procesul de 16 nanometri cu FinFET. In alte cuvinte, tranzistorii sunt mult mai mici fata de anul trecut si din cauza modului in care au fost construiti au o pierdere de energie electrica, sub forma de energie termala, scazuta. Eficienta este la ordinea zilei si efectele sale se vad.

In acest ritm, cand se va face tranzitia la 10 nanometri ne-am putea apropia de 3GHz.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button