PCTECHTech&IT

GDDR6 începe producția în masă la Samsung

Am o veste bună pentru cei care vor o placă video nouă anul acesta cu memorie foarte rapidă, dar nu vor să crape pușculița pentru a pune mâna pe una cu HBM2.

Samsung anunță că a început producția în masă a memoriei de tipul GDDR6, folosind un proces de fabricație de 10 nanometri. Compania susține că noua memorie va avea performanță dublă față de GDDR5, în varianta construită pe procesul de 20 de nanometri. Un singur modul de memorie va fi capabil să atingă o lățime de bandă de 72GB/s, ceea ce ar însemna că o placă video precum un Titan XP, care are 12GB de memorie video GDDR5X, ar putea atinge un total de 864GB/s lățime de bandă. Nu numai asta, dar în loc să aibă 12GB de memorie video, ar avea 24GB, deoarece GDDR6 vine doar în module de 16Gb, care se traduc în 2GB de VRAM.

Memoria va face toate astea și cu un consum mai mic de energie, iar în variantele sale viitoare ar putea atinge performanță ceva mai bună. GDDR5 probabil va rămâne baza pentru plăcile video low-end, în cazul în care vă imaginați un 2050 Ti cu 8GB VRAM, dar pe viitor, când prețul pentru HBM va scădea și va deveni standardul pentru plăcile de mare performanță, GDDR6 va asigura că până și cele mai firave modele au memorie amplă și foarte rapidă. Vremurile în care ne măcăiam după 500MB care ar putea sau nu să fie acolo vor părea atât de îndepărtate.

[PC Per]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button