PCReviewsTECH

Gandita pentru a fi racita cu lichid – Asus ROG Maximus IX Extreme!

Intr-o editia trecuta a Zonei v-am prezentat sumar un sistem ASUS interesant compus dintr-o placa de baza ASUS MAXIMUS IX EXTREME si o placa video ROG Strix 1080 Ti.

ROG Maximus IX Extreme, adica… vom incepe cu paca de baza! La acest capitol putem spune ca ASUS sunt cu adevarat cei mai tari din domeniu in acest moment, placile lor de baza fiind printre cele mai stabile si mai rezistente la overclock. MAXIMUS IX EXTREME este un punct de referinta in acest moment, placa fiind destinata pentru gaming, dar mai ales pentru overclock. Dar ce o face atat de speciala in comparatie cu restul? Ei bine, aceasta vine la pachet cu un waterblock imens, care acopera procesorul si etajul de alimentare. Waterblock-ul este realizat de catre Bitspower si integreaza o serie de senzori pentru a detecta scurgerile de lichid si senzori pentru masurarea debitului. Integrarea si compatibilitatea cu placa de baza sunt perfecte, exact cum era de asteptat, in plus acesta arata extrem de bine si dupa cum era de asteptat integreaza LED-uri RGB care se pot controla cu softul ASUS AURA. Sistemul testat de noi a venit echipat si cu un cooler tot de la Bitspower, iar temperatura procesorului nu a depasit 60 de grade, in conditiile in care pompa si ventilatoarele au functionat la turatie minima sau deloc in functie de load.

Sa trecem acum la placa video ROG Strix 1080 Ti: in acest moment procesorul din aceasta placa video este cel mai puternic single GPU din seria GTX. Despre performante nu avem ce comenta, daca ai aceasta placa video cu siguranta te vei juca orice cu setari maxime. Am testat placa in GTA5, Doom, Dirt Rally, Dawn of War si evident, placa nu a avut momente de oboseala. Tot ce ne ramane este sa punem in evidenta racirea si implementarea realizata de catre ASUS.

Racirea placii este una foarte silentioasa, adica practic ventilatoarele nu se invart decat dupa ce procesorul ajunge la o anumita temperatura. In timp ce testatam in GTA 5, am crezut ca nu functioneaza cum trebuie placa, deoarece eram la jumatatea testului iar ventilatoarele inca nu pornisera; in plus acestea sunt controlate individual in mod automat, asadar se pot invarti separat la diverse rotatii. Placa video dispune de 11GB vRAM GDDR5X, o capacitate suficienta chiar si pentru rezolutii 8K, dar evident pana sa ne jucam cu detalii maxime si 60FPS la aceasta rezolutie mai este nevoie de dezvoltare pe partea de GPU, sau mai simplu, sa cumparati inca o placa identica si sa faceti SLI. Placa a stat in jurul a 60 de grade in testul Unigine Supression cu rezolutia setata la 8K. Iar ventilatoarele au fost extrem de silentioase. Per total placa video si placa de baza ofera calitatea garantata de catre ASUS.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button