Gaming pe laptop – Calculatoarele portabile au recuperat teren grație celor de la NVIDIA!
Mă știți deja; când vorbesc despre gaming, platforma mea preferată este PC-ul. Mare, mic, răcit pe apă sau aer, indiferent de formă și culoare, o să fie mereu companionul meu favorit pentru sesiuni de gaming. Dar mai există și situații în care nu pot să car cele 30kg de metal, plastic și sticlă după mine, dar tot vreau să mă joc. Și mă văd nevoit să aleg următoarea variantă logică: un PC portabil, adică un laptop.
Înainte de a-mi spune că “Vai, dar tu de console n-ai auzit?!” trebuie să-mi susțin părerea; gaming-ul pe consola este nice, nu mă plâng, dar la cât de mare este PlayStation 5-ul din dotare, căratul lui nu prea mai este o opțiune. Și iată cum mă văd nevoit să mă rezum la un laptop pentru nevoile gameristice.
Ultima mea călătorie acasă la Buzău a fost mai lungă, astfel nu mi-am permis să plec cu mâna-n buzunar, așa că am dat o fugă pe la PC Garage și am luat după mine un ASUS ROG Strix Scar 15. Specificațiile, ca pe ROG-uri: placă video NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti Laptop, procesor Intel Core i9-12900H și 32GB RAM. Adică cam tot ce ai putea cere de la un laptop de gaming de ultimă generație. Iar pentru cea mai bună calitate video și cea mai fluidă experiență de gaming, mai este dotat și cu un ecran cu rezoluție 1440p și rată de refresh la 240Hz. Ce să mai încoa și-n colo? Mare sculă jucăria asta de la ASUS, iar dacă vreți una fix la fel, o găsiți în stocul PC Garage.
Și cum activitatea mea este gamingul, este evident că cea mai importantă componentă a acestui laptop este placa video. Spre fericirea mea, NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti-ul pentru laptop din dotare se prea întâmplă să fie una dintre cele mai puternice soluții grafice mobile de pe piață, așa că nu am fost limitat la două-trei jocuri eSports și un AAA de acum cinci ani.
Cât de puternică este GeForce RTX 3070 Ti pentru laptop?
Pe configurația de acasă am un GeForce RTX 3080, așa că sunt cam obișnuit ca orice joc să arate și să se miște bine. Iar cum nu prea folosesc laptopuri, am zis să fac câteva calcule și să văd cam în ce placă video pentru desktop s-ar traduce performanța oferită de NVIDIA RTX 3070 Ti Laptop. Pentru asta, am rulat câteva teste sintetice iar rezultatele arată cam așa:
Superposition (4K Optimized) | 8613 |
TimeSpy | 10959 |
Firestrike | 24779 |
Câteva teste mai târziu am primit și răspunsul pe care-l căutam. Bazat strict pe rezultatele obținute în testele sintetice, în cazul acestui laptop NVIDIA RTX 3070 Ti Laptop oferă performanță cam 1:1 cu NVIDIA RTX 2070 Super pentru desktop. Adică o placă high-end din generația trecută, care la vremea ei mânca orice joc AAA pe pâine fără vreo problemă. Nici în jocuri nu am observat mari diferențe între astea două, iar experimentul ăsta m-a injectat cu o doză mare de nostalgie, întrucât 2070S a fost prima placă video testată de mine la Zona. Alte timpuri nene, alte timpuri!
Joc | Setari | FPS (medie) |
AC Valhalla | Ultra | 65 |
Boderlands 3 | Ultra | 65 |
Far Cry 6 | Ultra + RTX + DLSS | 79 |
Metro Exodus EE | Extreme | 32 |
Metro Exodus EE | Extreme + DLSS Ultra Performance | 61 |
Am selectat câteva jocuri pe care le tot butonez de câteva luni și care trag destul de tare de configurația sistemului pe care rulează. Toate au fost testate la rezoluția nativă de 2560×1440 și setările cele mai mari, iar în afară de Metro Exodus Enchanced Edition care a rulat cu RTX ON și toate setările maxed–out cu numai 32FPS, odată ce am activat și DLSS pe modul Ultra Performance am înregistrat o medie de 66 de cadre pe secundă.
Și aici intervine și magia software a celor de la NVIDIA. Jocurile mai vechi nu se folosesc de avantajele tehnologice integrate în plăcile RTX, însă cele mai noi îmbrățișează aceste tehnologii și oferă o experiență mai bună. Și am putut vedea cum versiunea Enhanced a lui Metro Exodus, recunoscută pentru modul în care mănâncă plăci video pe pâine, s-a bucurat de un boost de performanță de aproximativ 100% odată ce am activat DLSS. În acest fel am putut păstra și iluminarea cu Ray Tracing activă, fără să am o experiență de joc dezastruoasă.
Gaming pe laptop – merge sau nu merge?
Nu sunt prea dese momentele în care mă voi găsi jucând ceva pe laptop, iar asta este și din cauza anumitor preconcepții pe care le am despre joaca pe un calculator portabil. Primele probleme care-mi vin în minte sunt încălzirea excesivă și zgomotul pe care îl scoate drăcovenia atunci când intră în full-load. Dar astea două chestii nu prea au mai reprezentat cine știe ce problema în ultimii ani, pe măsură ce producătorii de laptopuri și cei de componente au început să găsească soluții eficiente.
Un exemplu bun este și cazul de față, iar NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti Laptop este o placă video care beneficiază de tehnologia Max-Q. Aceasta a ajuns deja la cea de-a patra generație și include o mulțime de trucuri prin intermediul cărora m-am putut bucura de jocurile favorite fără să îmi decoleze laptopul de pe birou:
- Dynamic Boost – Dacă dai nas în nas cu un joc mai demanding, placa va înțelege asta și-ți va oferi un boost de performanță, astfel nu vei rămâne în pană… sau în cazul asta într–un framerate nejucabil.
- Battery Boost – Fiind vorba de laptopuri, bateria este o grijă în plus. Dar NVIDIA s-a gândit și la asta, iar atunci când placa video nu lucrează din greu, consumul va scădea. Asta rezultă într-o durată de viață prelungită.
- Rapid Core Scaling – Nu te vei juca mereu doar titluri AAA, astfel placa video va folosi mai puține nuclee la frecvențe ceva mai mari când rulezi ceva mai puțin demanding.
- CPU Optimizer – Nu doar GPU-ul duce greul în jocuri și aplicații 3D, astfel și procesorul primește ceva atenție din partea tehnologiei Max-Q, care îl optimizează în funcție de activitățile pe care le derulezi pe laptop.
- DLSS – Ca și în exemplul cu Metro Exodus de mai devreme, tehnologia DLSS poate face diferența dintre un joc care merge prost sau nu merge deloc și același titlu de care te bucuri la 60FPS sau mai mult. Nelipsită de pe plăcile video RTX, aceasta este poate cea mai tare descoperire făcută de NVIDIA până acum.
- Advanced Optimus – Un set de optimizări care combină eficiența consumului cu gameplay-ul extrem de fluid oferit de G-Sync.
- Resizable BAR – Aceasta este cam cea mai nouă tehnologie introdusă de NVIDIA și producătorii de plăci de bază și îi permite procesorului să acceseze date de pe placa video instant, astfel îmbunătățește performanța per total.
- Optimal Playable Settings – Dacă nu știi sau nu vrei să îți bați capul cu setările grafice din jocuri, prin intermediul GeForce Experience vei putea optimiza jocul pentru o performanță optimă.
Concluzie
Vreți neapărat s-o spun, nu? Bine mă, gamingul pe laptop nu este atât de rău pe cât mă așteptam, iar avansul tehnologic din ultimii câțiva ani a reușit să transforme calculatoarele portabile. Acestea au devenit adevărate battlestation-uri care rulează fără prea multe dificultăți cele mai cele jocuri de pe piață. Procesoarele sunt din ce în ce mai puternice, ecranele devin rapide și foarte calitative, iar stocarea extrem de rapidă se potrivește în formatul mic al unui laptop ca o mănușă.
Cea mai mare importanță o are în continuare placa video, iar unde modelele de acum câțiva ani nu erau nici măcar pe aproape la fel de puternice precum modelele desktop, vedem cum GPU-uri precum GeForce RTX 3000 Laptop de la NVIDIA reușesc să ofere performanță de placă de desktop, fie ea și de acum o generație, dar tot din segmentul high-end.