Cui îi trebuie placă video când ai telefoane atât de puternice?
Știu că este greu să pui mâna pe o placă video zilele astea, iar laptop-urile pot fi adesea foarte scumpe. Dar un accesoriu (aproape) nelipsit din arsenalul oricărui om modern este un smartphone. Și pe măsură ce evoluează, parcă ne putem baza din ce în ce mai mult pe telefoane. Fix asta a fost subiectul livestream-ului de pe Playground de aseară: poți să înlocuiești conceptul de PC cu totul, în favoarea unui smartphone ceva mai răsărit?
Așa că ne-am pus pe treabă; am luat un Samsung Galaxy S21 Ultra, una bucată tastatură, am pescuit un șoarec din cușcă și le-am legat pe toate între ele cu ajutorul unui ATEN Ultra Mini Dock. Și ca să facem nebunie până la capăt, am tras un HDMI până la un monitor Samsung Odyssey G3. S-a băgat automat pe Samsung Dex și brusc, telefonul de câțiva centimetri s-a transformat într-un fel de mini-PC cu o interfață ce-mi amintește destul de mult de un distro de Linux. Și așa a-nceput distracția, iar pentru cei care n-ați putut fi alături de noi aseară, în acest articol vă povestesc cum au mers lucrurile.
Jocurile de Android au evoluat MULT
Eram un puștan la nici 10 ani când am dat nas în nas pentru prima dată cu PlayStation 2. La momentul ăla, grafica afișată de televizorul CRT cu format 4:3 era ceva incredibil și oferea un grad de realism pe care creierul meu în continuă dezvoltare îl vedea ca pe ceva din domeniul SCI-FI. Dar derulăm caseta (cu pixul) câțiva ani înainte, iar în 2021 când eu m-apropii de un sfert de secol și vechiul PlayStation 2 mi se pare deja tehnologie retro, telefoanele mobile au evoluat atât de mult încât poți juca chestii cu o fidelitate vizuală mult mai bună decât pe consola lansată în anul 2000.
Un exemplu bun este GRID Autosport, joc care m-a trimis imediat cu gândul la Gran Turismo 4, dar care face titlul celor de la Polyphony Digital să pălească în comparație. Și toată nebunia a rulat bine-mersi pe un dispozitiv pe care-l scot din buzunar, nici nu tre’ să-l leg la priză și are un ecran tactil în loc de controller. Lăsând nostalgia la o parte, GRID a rulat superb la rezoluție FullHD cu 60FPS, iar pentru a ocoli schema de control greoaie am conectat prin Bluetooth un controller de PlayStation 4 și m-am jucat pe ecranul de 27″.
Și parcă m-apucase și cheful de joacă dacă tot am dat câteva curse, așa că am instalat și un Call of Duty Mobile că tot sunt destul de bun în ale pac-pac-ului. Am sperat pentru o clipă că o să meargă din mouse și tastatură, dar dezvoltatorul s-a gândit că ar dezechilibra rău situația, așa că am fost „obligat” să folosesc același controller de PlayStation 4. Treaba a mers bine, m-am distrat, mi-am luat și roșii stricate din public, așa că am lăsat de-o parte jocurile de telefon și am trecut la următorul capitol.
GeForce Now este viitorul jocurilor video… sau alternativa celor care nu au prins o placă video la preț decent
GeForce Now și-a căpătat statutul de legendă pe la noi prin redacție și dacă ar ști cu ce se mănâncă, cred că și motanul casei s-ar bagă la un Cyberpunk 2077 pe telefon. Stai… ce? Cyberpunk pe telefon?! Ați citit la fel de bine pe cât am scris. Am legat contul de GFN pe Samsung Galaxy S21 Ultra și prin intermediul mouse-ului și tastaturii din dotare am putut să mă joc la FullHD, detalii High și Ray-Tracing activat la peste 60FPS; asta fără să-mi risc integritatea corporală ca să-mi permit o placă video.
ATEN Ultra Mini Dock este un dispozitiv multifuncțional care poate fi folosit atât pe telefon, cât și pe un laptop sau chiar și o consolă de jocuri. Tot ce are nevoie este un port USB Type-C. Bine, faptul că suportă nativ Samsung Dex și Huawei Desktop Mode indică clar direcția pe care a abordat-o producătorul în momentul în care a gândit acest produs.
Pe lângă posibilitatea de a conecta perifericele preferate, dock-ul îți oferă și opțiunea de a transmite imagini cu rezoluție de până la 4K30FPS către o sursă externă, astfel îți transformi telefonul într-un desktop de buzunar.
După ce am lăsat Night City în urmă, aventurile m-au dus pe tărâmul din Vizima unde am intrat în pielea lui Geralt în The Witcher 3. Am omorât vreo două arătări, m-a mușcat un câine, am alergat după o fantomă și am închis jucăria la fel de fericit ca și după sesiunea de Cyberpunk. Tot la Ultra, tot la 60FPS și aceeași rezoluție FullHD. La cererea publicului am eșuat spectaculos la prima misiune din HITMAN 2 pe Casual și brusc se făcu ora 22, moment în care am încheiat live-ul.
Dar am învățat o lecție importantă, sau mai de grabă am demonstrat-o: un telefon mai răsărit (nu neapărat S21 Ultra) și o conexiune bună la internet, sunt tot ce-ți trebuie ca să te poți bucura de unele dintre cele mai tari jocuri de pe PC prin intermediul GeForce Now. Iar cu ajutorul unor accesorii precum micuțul dock de la ATEN și un set de periferice, poți să te legi la monitor/televizor și să-ți faci partenerul din buzunar un adevărat dispozitiv de gaming.
Un telefon inteligent poate fi o variantă bună pentru un gamer casual
Dacă îți place să te joci din când în când, iar nebunii precum 4K și 144Hz sunt termeni inexistenți în vocabularul tău, scenariul pe care l-am reprodus în live-ul de ieri s-ar putea să fie tot ce ai nevoie ca să te bucuri de jocuri (fie ele de Android sau PC) fără să trebuiască să vanezi după stocuri inexistente după o placă video, sau fără să-ți bați capul cu un setup cu scaun de gaming, birou mare care ocupă spațiu în camera și toate cele asociate unei configurații de gaming pe desktop.
Iar dacă e să mă întrebați pe mine, un Galaxy S21 Ultra la 1.000 de euro sună mult mai uman decât un RTX 3080 la 14.000 de lei pe OLX de la oportuniștii care și-o vor încasa la portofel odată ce cade piața second-hand, după ce chinezii care minau au suferit un lockdown forțat din partea guvernului, fapt care va duce eventual la un crash. Iar dacă îți dorești în continuare placă video, măcar există o alternativă bună pe care te poți juca una-două chestii până când o să revină situația cu stocurile și prețurile la normal.