
Dragii, noștri, trebuie să recunosc că trăiesc într-o mirare continuă de trei-patru luni de când am început să oferim pe zona.store PC-urile Gamebox. Interesul vostru a fost maxim și mă simt onorat, în fiecare zi, pentru că vin la noi oameni pasionați de domeniu care ne acordă sută la sută încredere. Și ăsta e un semn că facem totuși bine ce facem la Zonă. Circulă o glumă pe aici prin birou, cum că interesul ăsta pentru niște PC-uri la un standard de calitate pe care noi îl considerăm absolut normal poate avea două cauze: ori avem noi niște standarde cam sus, ori sunt oamenii foarte dezamăgiți de calitatea pieței retail de PC-uri din zilele noastre.
Și mai departe de glumița asta, cred eu că situația e mai complicată de atât. Atunci când ești bombardat cu atâtea informații, când auzi (sau, dacă ești ghinionist, ai chiar tu) atâtea experiențe horror cu integratorii de sisteme, parcă nu îți mai vine să arunci așa ușor o mie, două de euro sau chiar mai mult pe un PC. Și aici, fără niciun fel de modestie vă spun, noi încercăm și de cele mai multe ori reușim să schimbăm un pic paradigma asta de dă banul, ia cartofii, ura și la gară.
În multe cazuri, există discuții detaliate cu clienții legat de ce nevoi au, încercăm să acoperim toate solicitările (de la sisteme cu 128 GB RAM și până la dimensiuni anume pentru carcasă), furnizăm asistență și după vânzare și în general, încercăm să ne purtăm cu voi așa cum ne-ar plăcea nouă să se poarte cineva cu noi când cumpărăm un produs atât de complex cum e un PC.
Poate de aia și încercăm să ne justificăm atât de mult când cineva aruncă, uneori complet gratuit, cu hate înspre noi. Cu excepția celor care comentează cu „da boss, dar eu în banii ăștia îmi asamblam un sistem mai jmecher” sau „are văru’ meu un sistem la fel ca al vostru pe care l-a luat cu x lei mai ieftin”, să știți că ascultăm cu foarte mare atenție tot ce ziceți și ne adaptăm la ce sugestii ne dați. Pentru cei care consideră prețurile noastre exagerate, aș vrea să le pot explica într-un fel în care să poată înțelege că noi nu suntem un magazin de calculatoare.
Noi suntem o echipă de „content creators” pasionați de tech, care se ocupă cu recenzii, prezentări și analize, și care vor să ofere comunității (comunitate de care suntem foarte mândri) opțiunea de a cumpăra niște sisteme testate și certificate de noi. Cine vrea, cumpără, cine nu, are zeci și sute de alte variante.
Dar să trecem la partea interesantă și subiectul acestui articol: am decis să facem un refresh la sistemele noastre, pentru a rămâne la curent cu noile apariții în domeniu. Și fiindcă primele versiuni au fost denumite ca programele – Gamebox 1.0 și 2.0, vă prezint în cele ce urmează Gamebox 1.1 și Gamebox 2.1, evoluția sistemelor noastre. Hai să le luăm pe rând și să vedem ce am schimbat și de ce.
Gamebox 1.1 rămâne un sistem perfect pentru gaming la 1080p
Cu Gamebox 1.0, acum trei luni, am intrat pe piață cu un obiectiv destul de clar: să oferim o experiență bună de gaming la 1080p, în condițiile în care nu facem rabat de la calitate și fiabilitate. Am mers pe Corsair, pe Gigabyte, pe Samsung, și nu ne-am calicit la componente de dragul marjei de profit. Gamebox 1.1 vine în continuarea acestei filosofii, dar cu componente actualizate și cu o ofertă care, zicem noi, are și personalitate.
În primul rând, în urma feedback-ului vostru, am făcut un upgrade la carcasă. Astfel, Gamebox 1.1 vine cu o carcasă Corsair iCUE 4000D RGB Airflow, un șasiu pe cât de elegant pe atât de solid și de bine construit, cu filtre detașabile, ventilatoare de calitate și tot tacâmul. Este o carcasă destul de scumpă, dar părerea noastră e că face toți banii. Sursa rămâne, pentru versiunea de bază, Corsair RMx 550W cu certificare Gold, o sursă foarte fiabilă și perfect potrivită pentru un astfel de sistem.
La interior, continuăm să folosim platforma AMD, spre disperarea, de-a dreptul, a fanilor Intel. Mergem pe aceleași procesoare, Ryzen 5 5600 și Ryzen 7 5700X, și aceeași memorie, dar de acum modelul de bază vine cu o placă video RTX 3060 (în loc de RTX 3050). Diferența de performanță este notabilă, iar schimbarea asta este una pe care voi ne-ați cerut-o. Ne-am luptat deci cu furnizorul să obținem un preț bun, așa că Gamebox 1.1 pornește de la același preț ca și Gamebox 1.0.
S-a schimbat și placa video cu care se poate face upgrade la acest sistem. Dacă la Gamebox 1.0, pentru 1.000 lei în plus, puteai să optezi pentru un RTX 3060Ti, la Gamebox 1.1 upgrade-ul este și mai mare, la RTX 3070. De data asta, opțiunea costă 1450 lei, pentru că odată cu placa vine și un upgrade la sursă, mai exact un Seasonic de 650W, tot cu certificare Gold. Celelalte opțiuni sunt aceleași, adică SSD-ul de 1 TB și upgrade-ul la Ryzen 7 5700x. Iată și un mic tabel comparativ, pentru claritate (în paranteză sunt upgrade-urile):
Gamebox 1.0 | Gamebox 1.1 | |
Procesor | Ryzen 5600 (Ryzen 5700x +350 lei) | Ryzen 5600 (Ryzen 5700x +350 lei) |
Cooler | ARCTIC Freezer 7 X | ARCTIC Freezer 7 X |
Placă de bază | GIGABYTE B550 GAMING X V2 | GIGABYTE B550 GAMING X V2 |
Placă video | GIGABYTE RTX 3050 8G (RTX 3060 Ti 8GB +1000 lei) | GIGABYTE RTX 3060 12GB (RTX 3070 8GB +1500 lei) |
RAM | Corsair 16GB, DDR4, 3600MHz, CL18, RGB | Corsair 16GB, DDR4, 3600MHz, CL18, RGB |
SSD | Samsung 970 Evo Plus 500 GB (1TB +150 lei) | Samsung 980 500 GB (1TB +200 lei) |
Sursă | Corsair RMx550 | Corsair RMx550 (Seasonic G12 GM-650 împreună cu upgrade la placa video) |
Carcasă | ENDORFY Signum 300 ARGB | Corsair iCUE 4000D RGB Airflow |
Acest refresh păstrează Gamebox 1 în zona de confort pentru gaming-ul la 1080p, ba chiar pentru varianta „full option” este perfect posibil gaming-ul la 1440p în condiții foarte bune.
Gamebox 2.1 Red și Blue trec integral pe seria 4000 de la NVIDIA
La Gamebox 2, modificarea principală este că pentru varianta de bază, se trece la cea mai nouă placă video lansată de NVIDIA, și anume RTX 4070. Diferența de performanță între RTX 4070 și RTX 3070, cu care venea Gamebox 2.0, este de aproximativ 25%, deci vorbim de un upgrade semnificativ.
Modificări importante sunt și la opțiuni: dacă la 2.0 Red aveai de ales între două procesoare (Ryzen 7600 și Ryzen 7700X), acum poți pune pe Red 2.1 și cel mai proaspăt procesor AMD, adică 7800X3D. Mai mult decât atât, indiferent că optezi pentru o platformă Intel sau AMD, la placa video vei avea de ales între RTX 4070, 4070 Ti și 4080. În acest ultim caz, se face și un upgrade la sursă de la 750W la 850W.
Carcasa rămâne același Seasonic Syncro, cooler-ele rămân neschimbate, dar o altă mică schimbare este că memoria la platforma AMD este acum la 5.600 MT/s (față de 5.200 cât era inițial pe Gamebox 2.0). Pe partea de stocare, pentru că ne-ați cerut asta, acum aveți posibilitatea să faceți upgrade la 2TB, opțiune care nu era disponibilă pe Gamebox 2.0. Toate modificările le puteți vedea în configuratorul nostru, disponibil deja pe zona.store.
Simplificarea gamei, pentru o alegere mai ușoară
După cum o să observați când intrați pe configurator, Gamebox Special a dispărut din ofertă. Asta pentru că componentele care îl făceau special pe Special s-au transferat la Gamebox 2.1 Red ca opțiuni, ceea ce ar fi făcut sistemul acesta redundant. De asemenea, am comasat Gamebox 2.1 Red și Blue într-un singur configurator, tocmai pentru a simplifica experiența în utilizare. Veți avea în continuare libertatea să alegeți o platformă Intel sau una AMD, doar că am făcut câteva mici schimbări în configurator, vă recomand să intrați să le studiați.
Rămâne valabil în continuare Gamebox Custom, o gamă care a avut parte de un succes neașteptat de mare. Am avut aici solicitări din cele mai diverse, dar majoritatea s-au axat pe procesoare Intel i7 sau i9. Am avut și 7900XTX, dar și multe RTX 4090 în sistemele custom, și ca să fiu sincer, ne-a plăcut super mult să le construim, pe fiecare dintre ele. La unul nu se potrivea coolerul, altul avea un bâzâit, la multe din sisteme găsim mici probleme, dar tocmai asta este fun-ul, să găsim soluții și să livrăm la client sisteme construite așa cum le-am face pentru noi.
Din păcate pentru unii dintre voi, păstrăm aceeași limită minimă a bugetului de 20.000 lei pentru Custom, pentru că întregul proces de asamblare, testare și configurare este mult mai laborios pentru un Custom decât este pentru sistemele „de linie” (pentru că acestea din urmă vin cu componente pe care deja le-am testat împreună). Astfel, efortul și mai ales consumul de timp este mult mai mare, iar dacă am avea un prag mai mic, nu ar merita pentru voi, clienții, prețul sistemului.
Concluzionez reafirmând promisiunea pe care v-am făcut-o de la început. Suntem aici nu pentru profit, ci pentru a furniza sisteme de calitate comunității noastre. Să fiu complet sincer și transparent, profitul obținut într-o lună de vândut PC-uri (după plata colegilor care asamblează și testează sistemele, după plata transportului, a elementelor personalizate și a celorlalte cheltuieli) îl putem obține mult, mult mai ușor cu încă două-trei clipuri pe YouTube. Asta fără să ne complicăm cu facturi, garanții, montaj și ore întregi de testare.
Și nu vreau să sune a superioritate ce spun aici. Vă zic doar că dacă profitul era obiectivul nostru, nu ne apucam de asta. O facem pentru că ne place și pentru că vrem să se bucure și alții de calculatoare construite și testate cum trebuie. A, da, mai am o veste bună: în curând vei putea să achiziționezi un Gamebox în șase rate lunare, fără dobândă. Urmează mai multe detalii și mai multe poze, pe măsură ce asamblăm sistemele.
Curieratul, un domeniu în care fiecare cu p#@da mă-sii
Înainte să închei acest articol, aș vrea să menționez câte ceva despre firma de curierat cu care ne-am transportat până acum sistemele, Fan Curier. Voi începe prin a face un pic de training pentru viitorii noștri clienți: orice daună de pe transport va fi remediată cu zero costuri pentru voi, dar vă rugăm să faceți ceva la primirea coletelor: studiați cu atenție cutiile și conținutul.
Toate coletele noastre vor veni cu opțiunea de deschidere la livrare, de care nu ezitați să vă folosiți. Deschideți frumos ambalajul, scoateți PC-ul și uitați-vă dacă este lovită carcasa. În cazul în care este, nu primiți pachetul! Faceți un proces verbal cu curierul în care să fie menționate toate daunele cutiei și ale PC-ului, împachetați-l și trimiteți-l înapoi la noi, iar noi ne vom ocupa să remediem problemele.
Din păcate, trăim într-o realitate în care indiferent cum ambalezi un produs, există un risc de daună pe transport. Dacă ar fi să fiu un pic cârcotaș, aș zice că faptul că o carcasă care a străbătut trei continente intactă ajunge ciobită de la București la Brașov sau Constanța e un pic… dubios, dar chiar trecând peste aceste lucruri, nici măcar nu contează faptul că se întâmplă astfel de accidente. Piesele se înlocuiesc, se pierde doar timp, dar faptul că firma de curierat nu își asumă niște daune absolut evidente, asta nu mai e normal.
E mișto să te ascunzi în spatele unor termene și condiții, și până la urmă e și normal să existe o procedură clară pentru raportarea daunelor, dar mai trebuie să existe și o chestie care, mai ales la noi aici în România, este SF: buna credință. Adică eu îți arăt poze cu cutia făcută muci, poză făcută imediat după predare, lângă duba de la FAN, îți spun că nu avea nimeni niciun interes să își distrugă produsul, nici noi și nici clientul, iar tu, ca livrator, te speli pe mâini zicând, și citez, „mentionam ca expeditia a fost livrata cu ambalajul intact, nu au existat reclamatii la momentul livrarii si nu a fost intocmit niciun proces verbal. Orice reclamatii ulterioare, cu privire la acest aspect, sunt nule. In astfel de situatii, FAN Courier nu isi asuma responsabilitatea pentru deteriorarea sesizata.” Iată și ambalajul cel intact, lângă duba Fan, la primire:
Exact această lașitate, ascunzișul ăsta după niște termene și condiții, este ceea ce mă supără cel mai tare. Tu, transportatorul, știi că dauna a fost pe transport (și poți verifica foarte ușor asta urmărind, inclusiv video, traseul transportului). Eu, furnizorul, știu că dauna a fost pe transport (îți arăt poze de la livrare sau, în alt caz, chiar procesul verbal făcut cu curierul și clientul). Îți cer nu prețul sistemului, îți cer strict costul înlocuirii carcasei. Ce faci tu? Îmi fâlfâi prin față termenii și condițiile în care menționezi că în cel mai bun caz, îmi poți da de x ori valoarea transportului, iar în cel mai rău caz, nu am respectat procedura de sesizare a daunei, deci m#ie ție. Nu există înțelegeri amiabile, nu există înțelegere în general, există doar „noi nu ne asumăm”. Welcome to Romania.
Poate că noi, prin specificul de business orientat către client, înțelegem diferit interacțiunea cu omul care te plătește să prestezi un serviciu. Sau poate că Fan Curier, în drumul lor de la o firmuliță mică de curierat la acest gigant de acum, au pierdut pe drum niște valori. În tot acest lanț al slăbiciunilor, nu am văzut nicăieri elementul ăla de care vorbeam mai sus: buna credință. Fan Curier nu pare să înțeleagă că noi, furnizorul, nu facem solicitări abuzive și nu încercăm să păcălim pe nimeni. Nu pare a înțelege că relația dintre transportator, expeditor și destinatar, trebuie să fie un parteneriat, și nu o relație în de genul „care f#te pe care”.
Și mai e o treabă, care se aplică curieratului în general. Dat fiind că posibilitatea daunelor pe transport este una care nu poate fi negată de nimeni, nu ar fi normal, logic, ca transportatorul să furnizeze, gratuit și inclus în preț, măcar posibilitatea de a verifica conținutul la livrare? Eu pot proba dauna doar dacă văd produsul, dar ca să pot proba dauna, mă pui să plătesc în plus pentru deschidere la livrare (și încă ceva în plus pentru asigurarea transportului, dar asta e altă poveste).
Păi stai așa, e transport de mărfuri sau Kinder cu surprize? Măcar ai bunul simț să incluzi în prețul transportului, în mod universal, deschiderea la livrare. Nu, nu e vorba de bani aici, sunt doar cinci lei, e vorba însă de principiu. Includerea acestui serviciu în mod universal este un minim de efort care ar dovedi buna-credință, indiferent că pachetul conține un PC sau o pereche de ciorapi. Sau poate că tu, ca transportator, VREI ca eu să nu pot proba cu ușurință dauna pe transport și VREI să nu plătești daune care știi bine că sunt cauzate de felul în care joci (sau nu) fotbal cu coletele? Din nou, buna credință versus „fiecare cu p#@da mă-sii”.