Așteptat pentru lansare abia la începutul anului viitor, Galaxy S25 Ultra există cu siguranță în laboratoarele Samsung, măcar la stadiul de prototip.
Identificat cu numele de model SM-S938U, presupusul exemplar Galaxy S25 Ultra rulează cel mai probabil un firmware la stadiu beta, lipsind multe dintre optimizările care vor ajuta chipsetul Snapdragon 8 Elite să-și demonstreze întregul potențial, atingând un echilibru ideal între performanță, temperaturi și consumul de baterie. Ce putem spune deocamdată este că exemplarul S25 Ultra nou apărut în catalogul Geekbench obține printre cele mai mari scoruri măsurate până acum cu un telefon bazat pe SD 8 Elite: 3148 punctaj single-core și 10236 puncte în multi-core, semnificativ mai mult decât ultimul rezultat atribuit unui telefon din noua serie Samsung, de 3069 și 9080 de puncte.
Creșterea abruptă a nivelului de performanță, care se aliniază măsurătorilor observate și la alte telefoane recent lansate folosind noul chipset Qualcomm, sugerează că Galaxy S25 Ultra a depășit deja stadiul de prototip și este foarte aproape de a intra în producție de serie, în pregătirea evenimentului de lansare anticipat pentru perioada lunii februarie 2025.
Reamintim că Snapdragon 8 Elite este cel mai puternic chipset de Android lansat vreodată, echipat cu un nou cluster de procesare Oryon pe care inginerii Qualcomm l-au dezvoltat fără ajutorul partenerului ARM, folosind tehnologii obținute în anul 2021 prin achiziționarea Nuvia, un potențial rival pentru ARM, care la vremea aceea dezvoltase un portofoliu de tehnologii foarte promițătoare pentru dezvoltarea unor arhitecturi de procesoare next-gen. Așa se face că SD 8 Elite vine cu frecvențe de funcționari mai mari cu aproape 1GHz (3.39Ghz vs 4.32GHz) decât la predecesorul SD 8 Gen 3 cu nuclee ARM, crescând masiv performanțele oferite și stârnind furia partenerului ARM.
Avem și rezultate benchmark cu frățiorul mai mic, Galaxy S25+ (SM-S936B), dar scorurile semnificativ mai mici și indicativul S5E9955 afișat în dreptul modelului de chipset sugerează o cu totul altă platformă hardware, cel mai probabil bazată pe Exynos 2500. Judecând după diferențele majore în scorurile obținute, pare puțin probabil ca Samsung să meargă înainte cu formula tradițională bazată pe discriminarea cumpărătorilor de telefoane Galaxy pe criterii de regiune geografică. Asta, dacă nu cumva scorurile au fost obținute cu o platformă foarte timpurie, încă neoptimizată pentru atingerea nivelului optim de performanță, scenariu care ar mai da ceva șanse pentru o lansare Galaxy S25 cu echipare Exynos 2500 pe modelele non-Ultra.
Cât despre Exynos 2500, acesta vine cu 10 nuclee de procesare, cel mai rapid dintre ele atingând o frecvență „modestă” de 3.3 GHz. Urmează alte două nuclee high-performance cu frecvență de 2,75 GHz și încă trei funcționând la 2,36 GHz. Există și două nuclee de eficiență, cu frecvență la 1.8 GHz.