Galaxy S24 este poate fi un telefon substanțial diferit dacă ți-l cumperi din SUA, echiparea pentru Europa primind Exynos 2400, chipsetul despre care Samsung promite că este tot una cu Snapdragon 8 Gen 3. Doar că testele practice nu confirma așteptările lăsate.
Dacă în comparații de tip Galaxy S24 vs S24 Ultra făcute cu ambele telefoane achiziționate de pe piața europeană rezultatele obținute sunt oarecum echilibrate, S24 arătând performanțe puțin mai mici în benchmark-uri, în timp ce S24 Ultra este mai rapid și puțin mai fierbinte, cu totul altfel stau lucrurile într-o comparație unu-la-unu. Oricum ai încerca să tranșezi problema, Galaxy S24 în echipare Exynos este mai fierbinte în jocuri, are performanțe și autonomie simțitor mai slabă, dar și mai multe bug-uri la partea de firmware decât modelul cu Snapdragon:
Pornind cu testele Geekbench 6 reconfirmăm ceea ce știam deja: Exynos 2400 este cu aproximativ 15 % mai slab în testul multi-core decât Snapdragon 8 Gen 3, dar reușește să țină pasul în testul single-core, semn că experiența la utilizare normală (ex. timpii de pornire ai aplicațiilor) este foarte asemănătoare. Tendința se păstrează și la testul de GPU, echiparea Exynos obținând un punctaj cu aproximativ 10 % mai mic în condițiile unei temperaturi aproape insesizabil mai mare.
Primele semne îngrijorătoare a apărut abia în 3D Mark Extreme stress test, luminozitatea ecranului Galaxy S24 scăzând brusc în cazul echipării Exynos, pe măsură ce telefonul începea să dea primele semne de supraîncălzire. De obicei, acest „fenomen” se manifestă odată ce temperatura internă ajunge la aproximativ 45°C. De data aceasta diferențele de performanță sunt majore, scorul maxim atins cu echiparea Exynos fiind de doar 9034 de puncte, comparat cu 18033 de puncte măsurate cu echiparea Snapdragon. În schimb, scorul pentru stabilitate este mult mai bun în cazul chipsetului Exynos, semn că plafonarea agresivă a performanțelor aplicată în stress test își face bine treaba. Aceeași tendință se păstrează și în testul de GPU 3D Mark Wild Life, luminozitatea susținută a ecranului fiind sesizabil mai mică la echiparea Exynos. Din păcate scorul nu poate fi comparat în mod direct, punctajul fiind ”Maxed Out!” pe echiparea Snapdragon.
Continuând cu testul de baterie, ambele telefoane au rulat clipuri YouTube și TikTok folosind conexiunea de date mobilă, autorul testului remarcând că modelul cu Exynos preferă mai mult rețeaua LTE 4G, în timp ce versiunea cu Snapdragon importată din Statele Unite afișează mai tot timpul simbolul 5G. Parte din acest test a fost și obținerea unei serii de poze cu ambele telefoane iar de aici experiența ia o turnură neașteptată, echiparea Galaxy S24 pentru Europa ieșind din modul de filmare cu mesaj de eroare, însă nu este clar dacă acesta este rezultatul unui bug software sau o problemă cu temperaturile. Cert este că nici la etapa de comparare a pozelor rezultatele nu sunt mai încurajatoare, echiparea Exynos având probleme cu ajustarea balansului de alb (doar la folosirea camerei telephoto).
Testat într-un scenariu de utilizare cu semnal slab, folosind efectul de ”cușcă faraday” a cuvei mașinii de spălat pentru atenuarea semnalului la rețeaua de date mobile, modelul Galaxy S24 cu cip Exynos s-a blocat după câteva minute, fiind necesară repornirea forțată prin apăsarea prelungită a tastelor Power + Volum.
Continuând cu teste de gaming, încă o dată ne lovim de scăderea drastică a luminozității ecranului. Performanțele și fluiditatea jocului PUBG Mobile nu pare să aibă de suferit, însă temperatura modelului Exynos a atins 51°C, comparat cu 42°C la echiparea Snapdragon.
Testat până la epuizare prin obținerea de poze, filmare și redare video YouTube și TikTok, diferența de autonomie nu lasă loc de interpretări, echiparea Galaxy S24 cu Snapdragon având 17 % baterie rămasă vs 1% la modelul cu Exynos.