Galaxy NOTE 10: Functii ascunse sau mai putin cunoscute!
Din numeroasele aplicatii disponibile in magazinele Google sau Apple folosim de fapt in mod frecvent doar putine. Nici in ceea ce priveste functiile de care este capabil telefonul „din dotare” nu stam mai bine. Asistentii virtuali, optiunile de reglare a imaginii si sunetului, optimizarile pentru gaming, toate sunt gandite sa-ti imbunatateasca experienta! Dar utilizatorii obisnuiti habar n-au ca exista o functie sau alta. De ce? Pe de-o parte pentru ca aceste functii au fost adaugate in timp, unele peste altele, progresiv, ceea ce a facut ca meniurile profunde ale telefonului sa devina un adevarat hatis, din care mai poti iesi doar cu tutorialul langa tine. Pe de alta parte, multe dintre aceste functii sunt destul de… inutile. Oricum ar fi, dai niste bani pe un telefon de generatie noua, si il folosesti in aceeasi maniera in care foloseai Nokia 5110 acum 15 ani. Doar ca cel nou are un ecran mai mare si mai colorat si hardware mai puternic. Si situatia devine si mai complicata cand iti cumperi un telefon scump, de top, care are cele mai avansate mecanisme de deblocare faciala, senzori de amprenta bagati sub ecran, comenzi vocale, si tu scrii o parola care eventual este ziua ta de nastere! Sau apesi pe butonul de power ca sa trezesti ecranul si sa vezi cat e ceasul sau ce data e! Vom explica in acest articol cum anume sa dezgropati functiile avansate, si cum sa va transformati telefonul intr-unul realmente eficient.
Am luat drept telefon de test Galaxy Note 10. De ce asta? Pentru ca este de generatie noua, de fapt a fost lansat acum nici doua luni, are si S Pen si este capabil sa faca lucruri extrem de faine, pe care este pacat sa nu le scoti la lumina. Este un model apreciat de multi, cu hardware de top, are un ecran urias cu claritate si definitie din alta lume, camere bune si superb integrate, o constructie de bijuterie si gramada de functii si posibilitati de customizare. La acestea voiam sa ajungem. Hai sa vedem in continuare cum anume putem face ca telefonul acesta nu doar sa arate ultramodern, ci sa si functioneze SF.
Restart cu vocea
Si sa incepem cu… vocea! Telefoanele Samsung au un asistent virtual al lor, pe numele sau Bixby. Eu personal n-am fost niciodata un mare fan al acestuia, dar am zis sa fiu deschis si sa-i dau o sansa. In cazul acestui model, Samsung au decis sa mute butonul de power al telefonului de pe dreapta pe stanga. O decizie un pic ciudata, pentru ca esti obisnuit ca butonul de pornire si oprire sa fie la degetul mare. Acum comanda este la aratator si are o functie dubla, pe de-o parte de a porni si opri telefonul, fie activeaza asistentul virtual. Asa ca… am decis sa-i mai rarim din functii, si daca tot suntem in 2019, si daca tot n-am prea folosit Bixby de-a lungul timpului, am zis ce-ar fi sa oprim si sa restartam telefonul… cu vocea. Iata cum: iti inregistrezi vocea pe Bixby, cu comenzile Restart my phone si Turn off my phone. Apoi cand i le repeti, Bixby face exact asta!
Lift to wake
Nu mai este de actualitate sa apesi un buton ca sa aprinzi ecranul telefonului. Pentru ca… poti sa nu-l apesi, si totusi ecranul sa porneasca singur atunci cand ridici telefonul de pe masa. Asta se numeste Lift to Wake. Telefonul simte cand isi schimba pozitia si aprinde automat ecranul. Intri in Advanced Features (Caracteristici Avansate) > Motions&Gestures (Miscari si Gesturi) > Lift to Wake (Ridicat pentru Activare)
Always on display
O alta chestie care nu-mi place este sa trebuiasca de fiecare data sa pornesc ecranul ca sa vad ora si data. Acel Always On Display, care cel mai adesea este Always On… din cand in cand pe modul default. Asa ca am decis sa setam pe Note 10 un Always On permanent, asa incat, fara sa mai faci nimic in plus, fara sa mai apesti vreun buton, telefonul sa-ti afiseze in permanenta ora, data, procentul la baterie, si altele. Lock Screen (Blocare Ecran) > Always on Display > Show at All Times (Se afiseaza intotdeauna/continuu).
Lock screen shortcuts
Asta este o chestie foarte faina, si pe care o consider cu adevarat utila. Poti sa ai acces la ce vrei tu, direct din lock-screen, din ecranul blocat. Optiunea se mai numeste Buton Plutitor (Floating Button). Adica poti sa faci in asa fel incat atunci cand apesi mai lung pe senzorul de amprenta de pe ecran, iti apar doua aplicatii, stanga-dreapta, ca un fel de scurtaturi spre app-urile pe care le folosesti cel mai des, si pe care in felul asta le poti accesa direct. Uite cum faci asta: Lock Screen (Blocare Ecran) > App Shortcuts (Scurtaturi Aplicatii) > Floating Button (Buton Plutitor)
Reprogram side key
Acum ca tot am setat pornirea si oprirea telefonului cu vocea ceva mai inainte, am putea sa folosim butonul lateral pentru altceva! Daca o apasare are rolul de a inchide telefonul sau a porni pe Bixby, asistentul virtual, in functie de cat de lung sau de scurt apesi, atunci am decis sa mapez apasarea dubla, pentru o aplicatie pe care o folosesc des. Da, acest buton, de fapt un anumit tip de impuls pe care i-l dai, poate fi folosit sa deschida o aplicatie la alegere. Advanced Features (Caracteristici Avansate) > Side Key (Tasta Laterala) > Double Press To Open App (Apasare Dubla) > Select App (Selectati Aplicatia).
Multiple S-Pens
Una dintre calitatile acestui telefon este ca vine cu acest S-Pen, care la inceput era utilizabil pentru scris si desenat si cam atat. Acum insa el face mult mai multe lucruri. N-am sa intru in amanunte gen poti sa transformi scrisul de mana in text de tipar, sau ca poti declansa camera cu ajutorul lui, sau ca poti face gesturi prin aer pentru a controla diverse aplicatii. Astea sunt oarecum default in toate reclamele care au insotit si promovat acest telefon. Nu ma intelegeti gresit, sunt chestii foarte faine, dar nu acestea ma intereseaza pe mine aici. Pentru astea ai pana si instructiuni direct pe telefon cum sa le folosesti. Am gasit insa o setare mai ciudata, care mi-a sarit in ochi: sa imperechezi la un singur telefon mai multe S-Pen-uri: Advanced Features (Caracteristici Avansate) > S-Pen > Turn On Multiple S-Pens (Utilizati mai multe dispozitive S-Pen).
S-Pen Smart Select
Faptul ca poti face captura de ecran, poza sau video este ceva banal, ce stie sa faca toata lumea. Sau… nu. Chestia e ca S-Pen-ul iti permite sa capturezi doar o anumita portiune din ecran, care vrei tu, in mai multe feluri, si poti apoi s-o prelucrezi.
S-Pen App Asign
Daca tot suntem la S-Pen sa va mai spun una. Nici butonul de pe el nu scapa de customizare. De exemplu poti pastra toate functiile venite direct pe el si mai poti adauga diverse tipuri de input. De exemplu poti sa deschizi la o apasare lunga ce aplicatie vrei tu. Advanced Features (Caracteristici Avansate) > S Pen > Actiuni Prin Gesturi
AR Doodle
O functie foarte haioasa, este AR Doodle. Iti permite sa desenezi si sa scrii in timp real pe un video. Partea buna e ca pe video face si un fel de tracking, adica tine minte unde anume in clip ai scris sau ai desenat si opera ta intra in video la momentul la care ai inceput sa desenezi si se misca impreuna cu obiectul pe care ai desenat. O gaseti in meniul video al camerei in coltul din dreapta sus.
Capture Screen si Dolby Atmos
Si ultima dar nu cea din urma chestie, telefonul acesta vine incarcat de optiuni pentru gaming. De la imbunatatiri gen Dolby Atmos pentru sunetul din jocuri, apropo telefonul se aude super-tare, pana la facilitati de streaming cu tine in fereastra supraimprimata pe PUBG sau Fortnite sau orice alt joc. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa setezi inregistrarea de ecran impreuna activand si iconul de camera frontala. Poti ajusta inclusiv dimensiunea acesteia.
Cert este ca Note 10 este plin de functii ce pot fi customizate si optimizate pana il faci pe gustul tau. Inca ceva… cum il faci sa afiseze bateria in procente? Simplu: din meniul de Notificari, la Bara de Stare.
Baterie in procente
La fel de simplu poti repozitiona bara de reglare a nivelului de luminozitate din meniul rapid. Exista langa ea un submeniu care iti permite schimbarea pozitiei acesteia in lista. Eu schimb frecvent luminozitatea ecranului, si vreau s-o am la indemana.
In principiu, cam toate telefoanele sunt acum facute ca intr-un fel sau altul sa comunice cu PC-ul, ca sa-ti transferi o poza, un clip sau un document. Exista atat solutii proprietare dar si tot felul de appuri precum Air Droid, foarte buna de altfel pentru orice tip de telefon. Dar Samsung au dus chestia asta foarte departe. Acum modulul Dex este inclus in telefon, ceea ce iti permite sa-l conectezi prin intermediul unui cablu USB Type C direct la Mac sau PC, sporind astfel exponential functionalitea acestui dispozitiv. Totul s-a realizat foarte usor si fara incidente.
Sigur multi dintre voi stiti toate aceste lucruri, altii nu, si atunci ne bucuram sa va fim de ajutor. Si credeti-ma, ca cel putin in cazul acestui telefon, abia am zgariat suprafata. Sunt atat de multe chestii pe care stie si poate sa le faca. Trebuie doar sa le descoperi. Ideea mai generala, este ca orice telefon de generatie noua are tot felul de optiuni ascunse, pe care producatorii fie nu le-au considerat prea utile la prima mana, de aceea nu le-au scos in fata, fie pur si simplu considera ca toata lumea le poate gasi si activa, ceea ce adesea nu se intampla.