TECHTech&ITTelefoane

Dezmembrat bucată cu bucată, Galaxy Fold nu arată tocmai bine

Deși a fost amânat cu cel puțin o lună, Samsung Galaxy Fold a ajuns pe masa de operații a celoor de la iFixit Teardown. Cum a reușit iFixit să obțină un telefon care nu a fost niciodată vândut și care a avut retrase toate unitățile sale pentru recenzii? Probabil că nu trebuie să ne gândim prea mult la asta. Ceea ce contează este că vom vedea interiorul!

Pornind de la acest teardown și o postare de blog anterioară, iFixit a construit o teorie convingătoare despre motivul pentru care Galaxy Fold este pentru unii analiști deja pe moarte încă din această fază incipientă. Problema, pur și simplu, este pătrunderea particulelor străine în interior. În timp ce majoritatea celorlalte smartphone-uri sunt rezistente la aproape orice, până la punctul de a fi rezistente la apă, Galaxy Fold este plin de găuri.

În cazul telefoanelor inteligente în stil plat, ecranele lor sunt lipite de un panou de sticlă Gorilla, care este apoi lipit pe partea frontală a telefonului pentru o etanșare impermeabilă la apă. Acest lucru nu funcționează pentru un afișaj pliabil care trebuie să se îndoaie și să se miște, astfel încât Galaxy Fold are un afișaj din plastic care se sprijină pe partea superioară a telefonului și este menținut numai de un cadru subțire din plastic care este lipit de-a lungul marginii. Aceste rame nu sunt suficient de flexibile pentru a acoperi zona pliabilă a telefonului. Rama de plastic se oprește înaintea balamalei, astfel încât marginea afișajului este pur și simplu expusă mediului exterior, deschizând o gaură în dispozitiv.

De fapt, puteți introduce chestii sub ecran în acest moment și dacă acel ceva rămâne blocat sub afișaj, acesta se poate deplasa în spatele afișajului spre centru și-l poate deteriora. Pentru a înrăutăți lucrurile și mai mult, atunci când este pliat, afișajul flexibil este proiectat să se ridice într-o anumită măsură de pe corpul rigid al telefonului, oferind un spațiu suficient de intrare pentru scame și alte impurități. Dacă murdăria se află în spatele afișajului atunci când este îndoit și apoi îl desfaceți, mecanismul balamalei poate împinge murdăria în spatele afișajului, dăunându-l. Balamaua este, de asemenea, un punct de pătrundere în telefon. Spații mari pe partea din stânga și dreapta a coloanei permit pătrunderea de murdărie în telefon, dar având în vedere că aceasta se află pe spatele telefonului, probabil că nu reprezintă o amenințare pentru afișaj așa cum e cazul găurii din față.

Până acum am văzut trei unități Galaxy Fold cu impurități sub afișaj. În rapoartele sale inițiale, Verge a reclamat că a avut ceva în spatele ecranului și l-a distrus. Apoi, site-ul elvețian Blick avea ceva care „arăta și se simțea ca un bob de nisip” sub afișaj, dar în cele din urmă a dispărut. Youtuberul Michael Fisher a fost a treia victimă, spunând: „Un grăunte de ceva și-a găsit calea sub afișajul Galaxy Fold„. Fisher a trebuit să-și returneze telefonul înainte să se poată determina dacă ecranul a supraviețuit sau nu.

Afișajele OLED sunt extrem de fragile – mult mai fragile decât LCD-urile și nu pot supraviețui când sunt expuse la oxigen sau umiditate. Un strat subțire de „încapsulare” este singurul lucru care protejează afișajul OLED de lumea exterioară și, dacă ceva dăunează acest strat, cum ar fi, de exemplu, o scamă de buzunar, afișajul este distrus.

Cea de-a doua problemă a lui Galaxy Fold a venit din partea utilizatorilor care au scos protecția din plastic, ceea ce a fost suficient pentru a deteriora afișajul OLED fragil. iFixit menționează că acest protector de ecran arată foarte asemănător cu cel preinstalat pe dispozitive precum Galaxy S10 și se întreabă că dacă utilizatorii nu ar trebui să-l înlăture, „De ce să nu extindeți acest strat sub rame pentru a-l ascunde de cei ca noi, care au mania demontatului?” După ce li s-a spus să nu înlăture acest strat, iFixit a făcut totuși fix asta (unele tentații sunt prea puternice pentru a rezista) și, bineînțeles, această mică solicitare a fost suficientă pentru a distruge afișajul.

Galaxy Fold iFixit 2

În ceea ce privește părțile din telefon care nu fac parte din display, balamaua lui Galaxy Fold este o operă de artă extrem de complicată. Există atât de multe părți pliante și în mișcare, încât balamaua este pur și simplu fascinantă odată ce placa exterioară este îndepărtată.

Înăuntru veți găsi două baterii, una pe partea stângă și pe partea dreaptă a telefonului, iar după aceea iFixit menționează că urmează să vedeți „piese aproximativ standard pentru un telefon Galaxy„.

Fiecare telefon de pe masa de reparație iFixit primește un scor de reparație, iar Galaxy Fold s-a procopsit cu nota 2. Site-ul citează cantitățile de adeziv utilizate pe spate și bateriile drept motiv pentru care o reparație este mai dificilă decât ar trebui să fie, și menționează că balamaua, lipsa protecției de intrare și afișajul fragil vor trimite telefonul la reparat destul de frecvent.

Galaxy Fold fiind amânat cel puțin o lună pentru reprocesare, va trebui să ținem cont de orice schimbări între această primă versiune și cea care va fi lansată în cele din urmă. Samsung va face ceva în legătură cu toate punctele de pătrundere? Protectorul de ecran va fi extins sub ramă, astfel încât să nu poată fi scos? Pentru moment, ultimul cuvânt oficial al Samsung a fost că încă investighează ce va face cu Galaxy Fold și a promis o actualizare în săptămânile următoare.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button