Gadgeturi neintelese sau cu un PR extrem de prost!
Anual, la expozitii precum CES sau IFA apar fel si fel de gadgeturi mai mult sau mai putin traznite. De la monocicle, pana la casti de protectie, periute supersonice si alte traznai, aceste conventii sunt pline ochi cu fel si fel de inovatii, pe care publicul nu le intelege, sau… de care pur si simplu nu are nevoie!
Astazi ne-am decis sa exploram cateva astfel de gadgeturi, pe care publicul, fie le-a perceput gresit, fie au avut parte de un PR atat de prost, incat nimeni nu mai doreste sa se atinga de ele. Gadget-uri ale caror nume isca controverse si discutii aprinse, existand fani de ambele parti ale baricadei. Nu pentru ca obiectul in sine este conceput prost sau are vreun defect care pune in pericol utilizatorul, ci pentru ca ceva asociat acelor gadgeturi provoaca reactii in randul cumparatorilor. Astfel, o sa incepem cu…
Tigara Electronica. Probabil unul dintre cele mai controversate gadget-uri din aceasta lista, tigara electronica a provocat controverse inca de la prima aparitie. Doar cand pronunti numele acestui gadget toata lumea din camera are o parere despre el. Ele, la baza, nu sunt nimic altceva decat un sistem incandescent ce vaporizeaza o substanta fie vegetala sau de proveninta sintentica. Asta, pentru a nu intra in detalii. Pentru ca aceasta lume a vaping-ului, asa cum se numeste el, este una destul de interesanta, existand chiar si competitii. Dar, aparitia tigarii electronice a impartit publicul, fiind un gadget cu un PR foarte prost, in ciuda faptului ca a ajutat sute de mii de oameni sa se lase de un viciu. Ca l-au inlocuit sau nu cu un altul, asta este discutabil.
Un alt gadget cu un PR extrem de prost este Hoverboard-ul. La baza, un Segway mai mic si mai accesibil, acest gadget a ajuns popular datorita producatorilor chinezi, care au reusit sa reduca costul de productie considerabil, asta pentru ca anumite elemente de siguranta au fost ocolite. Printre acestea, bateria realizata din Litiu-Polimer avand tendinta sa explodeze sau sa izbucneasca in flacari. Lucru care a facut publicul destul de reticent in a achizitiona un astfel de mijloc de transport. Chiar daca producatorii s-au chinuit sa explice ca au indentificat problema la baterie… ele nu au mai urcat la nivelul initial de popularitate.
Imaginea 3D este o tehnologie care inca mai are mult de evoluat. Ceea ce ne-a fost oferit pana in acest moment variaza in functie de mediul de prezentare. Daca spre exemplu la IMAX ai parte de o imersiune si un sentiment de „acum si aici”, acasa, in fata monitorului de 24 de inch, cu o pereche de ochelari 3D pe ochi… lucrurile stau mai prost. Ochelarii 3D sunt un gadget care starneste pareri aprinse din partea celor care il hulesc sau il lauda. Tehnologia, asa cum am spus, este inca la inceput de drum, dar in mod cert iti trebuie un anumit numar de cadre si un monitor curbat destul de mare pentru a te putea bucura asa cum trebuie de acest gadget. Pe de alta parte, preturile pentru intreg ansamblul si calitatea de acasa nu se vor compara cu cele de la IMAX. Motiv pentru care exista cei care se bucura ca pot experimenta acest fenomen acasa si cei care doresc o experienta net superioara si nu se multumesc cu ceea ce ofera acum tehnologia.
Google Glass are si el un loc in aceasta lista a gadget-urilor neintelese. De nu a fost banata si huiduita aceasta pereche de ochelari, ba chiar interzisa in unele locatii si tari, de mai, mai iti era mila de saracul gadget. Un obiect care doreste sa ajute omul, oferind o perspectiva augmentata a realitatii si oferind posibilitatea de a-ti „documenta” viata. Aplicatiile si functionalitatea sunt limitate in acest caz, dar, pentru cei carora se adreseaza acest gadget, dezvoltatorii de software, Google Glass este o jucarie extrem de interesanta. Noi ne-am jucat cu aceasta „minune” si putem spune ca este vorba despre lipsa de maturitate, cu toate ca si ea, ca si la alte gadget-uri din aceasta lista, este in stadiul incipient, realitatea augmentata fiind la inceput de drum. Dar pana la urma, Google Glass a starnit ceva controverse online si offline.
Una din cele mai mari probleme ale acestui gadget controversat este… ceea ce nu prea face! Smartwatch-ul este probabil cel mai controversat smart gadget al momentului, acesta dorind sa acopere o plaja foarte larga de optiuni, uitand totusi esentialul… faptul ca este un ceas. Un gadget care ba moare, ba nu mai moare, ba este cat se poate de bine, dar starneste o controversa ori de cate ori este adus in discutie. Sunt indivizi care pur si simplu prefera un ceas care sa ii oblige sa il incarce si sa il scoata de la mana ori de cate ori tipa ca a ramas fara electricitate. Una dintre cele mai mari probleme ale smartwatch-ului este absenta confortului, utilizatorul saturandu-se dupa cateva luni sa-l tot scoata si sa-l puna la mana, doar pentru ca trebuie incarcat. Pe de alta parte, exista beneficii reale pe care aceste ceasuri le aduc, precum functii de monitorizare sau tracking. In functie de ce fel de persoana esti, smartwatch-ul este sau nu un gadget pentru tine. Dar… pana la urma, in mod clar ai o parere despre el, motiv pentru care se afla pe aceasta lista.