Telefoane

Gadgeturi care au schimbat lumea! O lista subiectiva si evident, incompleta. [VIDEO included]

Influenta pe care tehnologia o are asupra noastra este indiscutabila. Traim intr-o era in care totul este legat la internet, iar social media a luat locul discutiilor in piata centrala sau la „ceaiuri”. Este o evolutie naturala, omul fiind avid mereu de lucruri noi si incitante. Asa ca ne-am gandit sa aruncam o privire peste o lista de gadgeturi care au schimbat lumea, acele „inventii” care si-au lasat amprenta. Multe dintre gadgeturile actuale isi trag arborele genealogic din aceste dispozitive.

Telefonul Celular. Cu toate ca astazi toate terminalele mobile sunt numite…telefoane, pe vremuri, telefonul portabil, care arata ca o piatra de temelie pentru un castel, era numit…celular. Acest dispozitiv a dat omului de rand posibilitatea de a comunica oriunde si oricand. Atat timp cat avea acoperire.

Primul iPod. Este MP3 playerul care a schimbat piata. A venit, a cucerit, a doborat toate recordurile de vanzari, a revolutionat piata din toate punctele de vedere si a ajutat industria muzicala mai mult decat orice alt dispozitiv de pe piata. Apple are cu ce sa se laude: un dispozitiv care a transformat termenul de MP3 player in…iPOD.

Walkman-ul de la SONY. Inainte de MP3, inainte de FLAC, inainte de orice, a fost Walkman-ul. Primul dispozitiv care te lasa sa asculti muzica oriunde si oricand. Avea nevoie de baterii… obisnuite, folosea casete cu banda care la data aparitiei puteau contine doar…60 de minute de muzica, dar cine avea asa ceva putea merge pe strada acompaniat de melodia preferata. Fara a-si impartasi muzica cu nimeni altcineva. (Se putea si impartasi din cazanelele BMW ursulet cu geamurile date jos, cu “instalatii audio” home-made si cu posibilitate de conectare a Walkmanului. Se poate si acum, dar la alte standarde). Este tatal CD Player-ului portabil si bunicul MP3 playerului.

Telecomanda: Aceasta „gaselnita” banala si omniprezenta acum fost inventata chiar de catre Nikola Tesla, acesta controland o barca radio-comandata. Totusi, abia in 1932 telecomanda, asa cum o stim astazi, a inceput sa prinda forma, fiind initial inclusa la pachet cu o serie de aparate radio, abia dupa aceea fiind introdusa, initial cu fir, si apoi wirelesss, la televizoarele Zenith Space Command.

Nintendo Gameboy. Si el, ca si iPOD-ul, nu a fost primul pe piata, dar s-a impus autoritar datorita unei strategii de marketing bine puse la punct, duratei de viata a bateriilor, faptului ca venea la pachet cu Tetris si pentru ca avea o galerie de jocuri impresionanta pentru acea perioda.

Smarthphone-ul. Telefonul inteligent pe care multi il consideram acum un lucru esential in buzunarul nostru, este una dintre inventiile care au schimbat lumea. Avem practic un PC in buzunar, capabil sa faca poze, sa comunice, sa intre pe internet, sa iti cante atunci cand este nevoie si sa te distreze. Este, cred eu, una dintre cele mai importante inventii din toate timpurile.

Sunt multe asemenea dispozitive, printre care putem enumera radio-ul, televizorul, laptop-ul. tableta, monitoarele LCD si lista continua. Pana si banalul mouse sau trackpad-ul ne-au facut viata mai usoara. Dar revolutia a inceput altundeva, probabil cu cea mai mare inventie a omenirii … focul! In momentul in care omul a invatat sa foloseasca la adevarata valoarea puterea focului, atunci, noi ca rasa, ne-am imbarcat in cursa pentru tehnologii mai avansate, in cursa catre spatiu si mai ales, in cursa pentru evolutia speciei.

Aceasta lista este deliberat incompleta pentru ca… asteptam input-ul vostru pe pagina noastra de Facebook, pentru a o completa. Care credeti ca sunt cele mai importante gadgeturi, care au facut lumea sa arate asa cum o vedem acum?

Articole asemanatoare

Back to top button