Franța și Germania au creat o variantă și mai rea a deja neplăcutului Articol 13

Săptămânile trecute răsuflasem ușurați după anunțul că noua legislație de copyright, în forma sa de la acea dată, a fost respinsă de un număr de țări în cadrul votului din Consiliul Uniunii Europene. Părea atunci că am scăpat de legislație până la votul pentru euro-parlamentare, dar se pare că nu prea am avut astfel de noroc.
Franța și Germania au conspirat la formarea unei noi forme pentru Articolul 13, soluționând astfel disputa dintre cele două țări care a stat la rădăcina blocării legislației în primul rând. Cuvântul „conspirație” nu este folosit la nimereală, detaliile pentru noua formă a legislației fiind obținute prin leak-uri până și de politicienii care vor trebui să o voteze. Grupurile de lobbying, ce vor profita direct de pe urma implementării filtrelor de internet, au avut acces încă de duminică la textul complet, direct de la sursă. Dacă vreți să citiți documentul, puteți găsi varianta leak-uită chiar aici.
Pe scurt, Germania a dorit ca anumite prevederi să existe în legislație care să protejeze companiile mici. Franța n-a vrut ca astfel de prevederi să existe. Rezultatul este că în acest moment, în forma nouă pe care o are Articolul 13, nu prea mai este protejat nimeni de implementarea filtrelor de internet.
Singurele entități care sunt scuzate de implementarea lor(dar tot sunt obligate să încerce să obțină licențe pentru orice încarcă utilizatorii lor) trebuie să împlinească toate criteriile următoare:
- să existe public de mai puțin de trei ani
- să genereze venit anual de sub 10 milioane de euro
- să aibă mai puțin de 5 milioane de vizitatori pe lună
Astfel, legislația va afecta cam totul.
Următorul pas este aprobarea noii forme a legislației de către Consiliu în ziua de 8 februarie, urmat de negocieri finale ce vor avea loc în Parlamentul European în ziua de 11 februarie.