Știri IT

Franta le spune un calduros Zuck Off celor de la Facebook

Facebook in ultima perioada nu prea si-a facut multi prieteni printre agentiile guvernamentale europene, datorita colectarii de date non-invazive. Bine, pe de alta parte in India, Facebook are o serie de probleme majore, fiind chiar interzis. Din pacate, Franta s-a alaturat Indiei, spunand un raspicat… Zuck Off.

Plangerea Frantei este in raport cu legile de Safe Harbour ale Europei pentru informatii digitale, sub care Facebook a trimis date despre membrii inapoi catre Statele Unite pentru data mining usor, non-invaziv si extragerea la sange a valorii din mediile de stocare proprii detinute.

Dar acum ca Safe Harbour a fost inamolit, presedintele Comisiei Nationale a Libertatii Informatice (CNIL), vrea ca Facebook sa inceteze trimiterea off-shore a datelor.

Un ordin in acest sens spune ca Facebook nu are nici o baza legala pentru a procesa date sub legile Frantei, si deci trebuie sa-si dea jos ghearele de pe datele personale ale membrilor, in special detalii precum orientarea sexuala si politica. CNIL este preocupat si de catre cookie-urile pe care Facebook le plaseaza pe dispozitivele celor ce viziteaza site-ul dar nu sunt membri, pentru ca sunt colectionate date oricum si de la acestia.

Din aceste motive, si altele, Franta vrea ca Facebook sa opreasca trimiterea datelor catre SUA si deasemenea, sa ofere o optiune specifica prin care utilizatorii sa aleaga sa imparataseasca SAU NU datele personale. Compania mama impreuna cu subsidiarul Irlandez au primit trei luni sa execute aceste instructiuni. Daca compania nu vrea, sau nu poate, CNIL au spus ca sunt deschisi la a insarcina un raportor care sa aiba optiunea de a trimite Facebook catre Comisia Speciala a organizatiei, care la un moment dat ar putea decide o pedeapsa.

Ceea prea suna a aranjament cu mari sanse in a motiva Facebook la o actiune rapida.

[CNIL.FR]

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button