Fotografie vs Fotomanie: mai este loc pentru fotografie… intr-o lume a pozelor?!

Cu totii aveti acasa o camera foto sau un telefon cu camera pe care il tineti in buzunar chiar in acest moment. Vom incepe prin a trece in revista care au fost cele mai interesante lucruri care s-au intamplat in 2013 in acest domeniu si mai incolo vom incerca sa deslusim ce vom vedea in 2014.
Aparent nu a existat nicicand o perioada mai buna pentru fotografie. Senzorii de pe camerele foto au devenit din ce in ce mai performanti. Tehnologii noi de fabricatie si-au facut loc si asta s-a vazut in calitatea imaginii mai ales in conditii neprielnice: la lumina slaba, la miscare, la interioare samd. De asemenea companiile au reusit sa strecoare senzori de dimensiuni din ce in ce mai mari, in camere foto din ce in ce mai mici. Asta s-a tradus prin calitate marita a imaginii si portabilitate crescuta. Poti avea acum in buzunar o adevarata uzina, iar noile Sony A7 si 7R sau Nikon Df sunt exemple bune in acest sens: senzori full-frame, adica de camera pentru profesionisti intr-un corp foarte mic si compact, usor de tinut in palma.
Designul retro al camerelor a fost si el un trend important in 2013. Seria X de la Fuji, F de la Nikon sau OMD-ul de la Olympus ne amintesc de camerele pe film din copilarie. Asadar frumusetea si-a facut loc intr-un domeniu dominat de utilitate. Foarte bine.
Nu in ultimul rand ar mai trebui mentionata legatura din ce in ce mai stransa dintre lumea telefoanelor inteligente si cea a camerelor foto. Am vazut anul trecut aparate foto cu sistem de operare Android, ca Galaxy NX de la Samsung sau Coolpix S800c de la nikon, dar si trendul invers, senzori intalniti doar pe camerele foto mari care isi fac loc pe smartphone-uri. iPhone 5s sau Sony xPeria Z1 sunt exemple bune in acest sens, dar fara indoiala regele acestei categorii ramane Nokia Lumia 1020 cu un senzor de 41 de mp.
Lumea se ineaca in imagini. Smartphone-urile cu camere performante sunt la indemana unui numar din ce in ce mai mare de utilizatori. Selfies! Acele fotografii pe care ti le faci singur cu telefonul au depasit demult granitele modei iar Instagramul castiga teren pe toate planurile. Sunt insa si voci care spun ca toate acestea duc inevitabil la moartea fotografiei ca arta si ne schimba modul in care privim lumea si in care ne amintim trecutul. Se fac mai multe fotografii ca oricand si exista pareri ca fotografia moare.
Primele victime ale fotomaniei au fost chiar producatorii de aparate foto compacte, camere pe care telefoanele performante le scot incet dar sigur de pe piata. Ne intrebam in mod natural daca nu cumva pana si camerele profesionale scumpe vor ajunge demodate la ritmul in care evolueaza telefoanele inteligente.
Psihologii pe de alta parte spun ca noi insine tindem sa devenim victime ale acestui trend. Se pare ca uitam mult mai repede lucrurile pe care le fotografiem decat pe cele la care ne uitam pur si simplu. Adica un tablou dintr-un muzeu pe care il fotografiezi ti se sterge din memorie mult mai repede, pozam mancarea de la restaurant in loc s-o savuram, adica vrem ca tehnologia sa isi aminteasca pentru noi, iar asta in timp va afecta dramatic modul in care ne amintim propriile experiente. Si mai este un efect secundar de luat in considerare. Devenim lenesi din punct de vedere creativ. Fotografii profesionisti spun ca oamenii nu mai cauta ideea, esenta in imagine, ci trag zeci de instantanee la intamplare.
Revenind la fotografia de arta poate ca aceasta va avea si ea soarta pe care a avut-o pictura de portret sau de familie in trecut la aparitia fotografiei. Asadar dragi fotografi de nunti s-ar putea sa va confruntati curand cu situatia in care clientii isi vor face pozele ei insisi. Cu telefonul. Si pe colegii nostri de la agentiile de stiri i-ar putea astepta vremuri grele. Internetul abunda de imagini fotografiate sau filmate cu telefonul din toate zonele fierbinti de pe glob, chiar de la fata locului. Despre print nici nu mai vorbim. Cine mai are nevoie de el?
Altii spun insa ca noile mijloace revolutioneaza fotografia pentru ca aceasta devine astfel independenta de obiectul cu care fotografiezi. Ceea ce conteaza este doar rezultatul, spun ei. Arta poate fi facuta si cu telefonul, daca ai talent. Si cum din ce in ce mai multi oameni au acces la tehnologie buna si ieftina s-ar putea sa vedem multi artisti pornind de pe Instagram. Ceea ce este un lucru bun. Si democratic. Au aparut astfel unele fotografii si filme de amatori cu adevarata valoare artistica. Ele nu ar fi existat in alte conditii. Ca sa nu mai pomenim faptul ca si profesionistilor online-ul le ofera un mediu excelent in care isi pot expune munca mult mai repede si pe scara mai larga. Si mai pot castiga si bani. Multi vizitatori pot insemna contracte sau vanzari directe, mult mai simplu si mai eficient. Adeptii noilor tehnologii spun: o camera de 5000 de dolari nu te face fotograf. Dar am adauga noi rautacios: nici faptul ca ai un cont de Instagram.
In cele din urma fiecare dintre noi face o alegere, existand argumente suficiente pro si contra. Dar un lucru este cert. Nu poti inota contra curentului.