Reviews

Forza Motorsport – la intersecția între simulator și arcade (review)

Franciza de jocuri cu mașini Forza a evoluat frumos în ultimii ani. Primul Forza Motorsport s-a lansat în 2005 pe originalul Xbox, și a reprezentat primul competitor direct pentru Gran Turismo, jocul flagship de curse al celor de la Sony. Apoi, pe măsură ce au trecut anii, noi jocuri din serie au continuat să apară iar acum, în 2023, avem două tipuri diferite de lansări Forza.

Horizon, aflat acum la cel de-al 5-lea joc, este un sandbox cu mașini unde pe lângă cursele obișnuite poți explora o lume imensă, cu tot felul de event-uri și activități secundare de completat la tot pasul gândit pentru cei care vor să se distreze mai mult decât să se întreacă. Pe partea cealaltă a baricadei este seria Motorsport, care ia tot conceptul ăsta de curse competitive în serios și este destinat mai degrabă celor care sunt în căutare de o experiență apropiată de cea de pe un circuit adevărat.

Zilele astea s-a lansat al 8-lea joc din seria dedicată puriștilor, denumită simplu Forza Motorsport. Iar asta ne spune un lucru foarte important: noul joc reprezintă un reboot al francizei, un nou început peste care cei de la Turn 10, studioul din spatele titlului, să construiască și să dezvolte în viitor. Conform dezvoltatorilor, noul Forza va funcționa ca un joc live-service peste care se va adăuga conținut as time goes on, deci contează foarte mult ca baza să fie bună.

(62) Ture de circuit în noul FORZA și premianții Romanian Game Awards! 00-05-54

Și o să încep discuția despre joc cu o temă foarte importantă: manevrarea mașinilor. Ăsta e un capitol la care jocurile Forza Motorsport din trecut au excelat, și mă bucur să spun că lucrurile stau bine și aici. Mașinile sunt greoaie și nu plutesc deasupra pistei, ceea ce înseamnă că feeling-ul de aderență este prezent din plin și, deși multe modele subvirează o idee mai mult decât ar fi normal, overall Turn 10 au reușit să facă un model de handling bun.

La asta ajută cu siguranță și îmbunătățirile pe care dezvoltatorii le-au adus pneurilor. Prin comparație cu precedentul titlu din serie, pe nume Forza Motorsport 7, în noul joc avem o fizică îmbunătățită, cu mai multe puncte de contact între cauciuc și asfalt și cu o rată mai rapidă la care jocul calculează tot felul de parametrii ce țin de aderență, flex și degradare. Asta poate schimba mult datele problemei într-o cursă, iar momentul în care pierzi aderența într-un viraj este evident din feeling-ul mașinii, lucru pe care nu pot decât să îl apreciez.

Modurile de joc sunt destul de simple și de previzibile pentru un joc de genul: carieră, online și leaderboards, deci să le luăm pe rând. Modul de carieră se numește Builders Cup și funcționează more or less așa cum te-ai aștepta: începi cu o mașină de stradă relativ înceată și, pe măsură ce completezi event-uri și câștigi curse deblochezi alte competiții la care poți participa cu diverse mașini.

(62) Ture de circuit în noul FORZA și premianții Romanian Game Awards! 00-05-54

Apoi intră în discuție modul online, care este foarte bine implementat în Forza Motorsport. Pe lângă rating-ul bazat pe skill pe care îl îmbunătățești când câștigi și îl scazi când pierzi, în joc regăsim și un Safety Rating, similar cu cel din iRacing (cine știe, cunoaște). Pe scurt, dacă provoci accidente, tai pista sau comiți orice altă infracțiune de genul, acel rating scade și lobby-urile în care vei fi băgat vor fi pline de jucători agresivi.

Asta înseamnă că, pe lângă rapiditate, siguranța contează și ea, și vă spun sincer că am avut parte de mai mult clean racing decât de playeri care se folosesc mașina mea pe post de frână înainte de viraje. Este o schimbare binevenită și are potențialul de a păstra modul online al jocului curat pe măsură ce trece timpul. În afară de cursele în rețea cu alți jucători random poți organiza event-uri online private pentru tine și prietenii tăi, deci există câte ceva pentru fiecare. Iar modul Rivals funcționează așa cum te-ai aștepta: un circuit cu setări baseline, o mașină prestabilită și un leaderboard pe care să îți expui timpii și să îi compari cu alții.

Dar un joc Forza Motorsport este atât despre curse cât este și despre mașini, așa că hai să vorbim despre ele. Și aici avem de toate pentru toți, de la supercar-uri precum Ferrari SF90 Stradale și Porsche 918 până la hot hatch-uri ca Golf GTI, dar și mașini de competiție, cum ar fi întreaga colecție de bolizi LMP1 sau GT3. Numărul total sare de 500 de modele și la capitolul ăsta, ca mai toate jocurile Forza, noul Motorsport stă foarte bine.

(62) Ture de circuit în noul FORZA și premianții Romanian Game Awards! 00-05-54

Unde nu stă așa bine este la capitolul circuite. Deși sunt extrem de detaliate și realiste, numărul total de piste  este 20 pentru început. Asta e o distincție importantă, pentru că așa cum am spus și mai devreme, Forza Motorsport este un joc live-service, o bază pe care Turn 10 să adauge conținut nou odată cu trecerea timpului. Dar noi trăim în prezent, nu în viitor, iar pentru moment cel puțin lista de circuite e cam sărăcăcioasă.

Câteva piste favorite ale fanilor lipsesc, cum ar fi versiunea Nordschleife a ultra faimosului Nurburgring despre care știm că e pe țeavă și este programat pentru prima parte a anului viitor, dar și câteva locații esențiale din circuitul Formula 1 cum ar fi Monza din Italia sau Yas Marina din Dubai despre care nu avem o confirmare din partea dezvoltatorilor.

În schimb avem și câteva circuite clasice binevenite, cum ar fi Spa în Belgia, Silverstone în UK, Suzuka în Japonia și Le Mans în Franța. Singura problemă este că te vei plictisi relativ repede de ele, mai ales dacă ești un jucător mai casual care vrea doar să se distreze în curse și nu are răbdarea și determinarea să învețe fiecare circuit ca în palmă ca să stoarcă fiecare miime de secundă din mașină.

În altă ordine de idei, un aspect extrem de important al oricărui joc cu curse este sistemul de progresie. Iar aici vedem un shift important al filosofiei din spate, pentru că progresia în Forza Motorsport funcționează puțin diferit față de alte titluri din serie. Pentru început, avem și aici un sistem de credite, monedă folosită pentru a cumpăra mașini noi și, în toate celelalte jocuri, pentru a upgrada mașinile pe care le ai.

 

(62) Ture de circuit în noul FORZA și premianții Romanian Game Awards! 00-05-54Dar aici, îmbunătățirile se fac cu ajutorul unui currency nou numit „car points”. Aceste car points sunt obținute conducând curat și fără incidente, iar fiecare mașină are economia ei. Asta înseamnă că punctele tale muncite cu un Subaru Impreza WRX STI nu se pot folosi pentru a modifica un Dodge Challenger, spre exemplu. În plus, fiecare mașină individuală are și un sistem de experiență individual, iar piesele mai bune cum ar fi un disc de ambreiaj mai solid sau un spoiler mare sunt blocate în spatele unlock-urilor bazate pe XP.

Turn 10 spun că asta facilitează o conexiune între jucător și mașină, deoarece ca să deblochezi piesele pe care le vrei trebuie să faci destule curse încât să ajungi la anumite praguri de experiență sau nivele. În realitate, trebuie să recunosc că mi se pare puțin trasă de păr implementarea asta, și destul de restrictivă. Dacă ai suficiente credite încât să îți cumperi mașina visurilor tale nu înseamnă că o poți modifica cum vrei tu. Pentru asta trebuie să faci zeci de curse și să îți crești nivelul mașinii respective, ceea ce este cam împovărător.

(62) Ture de circuit în noul FORZA și premianții Romanian Game Awards! 00-05-54

Dar am prezentat dezavantajul acestui sistem, și nu mi-aș face treaba de jurnalist dacă nu am vorbi și despre avantajul acestei implementări. Și încep prin a spune că Turn 10 au reușit ce și-au propus: să creeze o conexiune între șofer și mașină. Dat fiind faptul că toate automobilele încep în forma lor stock, fiecare upgrade pe care îl faci pe măsură ce te joci mai mult au impact și majoritatea schimbă modul cum mașina stă pe șosea, cum ia curbele și cum accelerează. Sunt chestii de finețe la finalul zilei, dar conducând o mașină atât de mult începi să îi înveți caracteristicile și slăbiciunile, iar fiecare pas pe care îl faci când vine vorba de upgrade-uri este cu atât mai important.

Nu putem să încheiem socoteala cu Forza Motorsport fără să discutăm despre grafică, și aici este un capitol unde dezvoltatorii s-au întrecut pe ei înșiși. Majoritatea modelelor mașinilor sunt de primă clasă, foarte detaliate și fidele variantelor din viața reală. Am remarcat câteva mașini care arată mai prost, pesemne că au fost portate direct din titlurile precedente fără prea multe retușuri, dar aceste cazuri sunt prea puține și, overall, Turn 10 au făcut cinste mașinilor din joc. Și circuitele arată foarte bine, iar sistemul dinamic de vreme este cireașa de pe tort și face jocul să arate fenomenal.

Concluzie

În concluzie, Forza Motorsport este o reușită a celor de la Turn 10. Arată extraordinar, se conduce foarte bine și, în ciuda progresiei ciudate, modul singleplayer este bun. Dar cel mai mult m-am distrat în multiplayer, acolo unde fiecare acțiune greșită pe care o faci contează și unde ești taxat aspru dacă ai apucături de Carmaggedon în tine.

Are câteva defecte, în principal selecția de circuite cam sărăcăcioase și inconsistențele legate de calitatea mașinilor, dar nimic ce viitoare update-uri care vor veni cu siguranță nu pot rezolva. Totuși, unii poate au remarcat faptul că nu am folosit deloc cuvântul „simulator” pe tot parcursul acestui review, iar asta e intenționat, pentru că Forza Motorsport pur și simplu nu este unul.

(62) Ture de circuit în noul FORZA și premianții Romanian Game Awards! 00-05-54

Sigur, se ia mai în serios decât Forza Horizon, Need for Speed sau The Crew și se încadrează în așa numita categorie „simcade”, dar nici nu există termen de comparație cu alte titluri precum Assetto Corsa Competizione, iRacing, RFactor 2 sau Automobilista care sunt construite from the ground up cu realismul în minte.

Totuși, Forza Motorsport a reușit să mă impresioneze, și consider că a nimerit un echilibru bun între o experiență casual și controller friendly cu nuanțele și provocările unui simulator autentic. Este un middle child și sunt convins că mulți caută fix asta: ceva ușor de jucat dar care să aibă o oarecare competitivitate și seriozitate atașată. Iar Forza Motorsport este fix asta, deci nota 8 zic eu că este una corectă.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Back to top button