TECH

Fondurile adunate cu ajutorul Ice Bucket Challenge au ajutat la descoperirea genei responsabile pentru boala ALS

Acum doi ani, un nou trend online acapara aproape peste noapte intreg globul, de la celebritati pana la oameni simpli donand si turnandu-si in cap galeti cu apa cu gheata, sustinand un eveniment online numit  Ice Bucket Challenge.

Dar motivul pentru acest trend nu erau doar cateva minute de glorie pe internet, urmate de o posibila pneumonie, ci mai degraba acest efort a fost pentru a sensibiliza masele si de a strange fonduri pentru o boala neiertatoare numita Scleroza laterala amiotrofica, (SLA), cunoscuta in Statele Unite ca ALS. 

Ei bine se pare ca eforturile tinerilor care si-au turnat galeti de apa in cap, dar si celor care au donat catre fondul de cercetare ALS au dat roade, Universitatea Medicala din Massachusetts anuntand ca a facut o descoperire care s-ar putea sa duca la tratarea sau poate chiar vindecarea teribilei boli.

Nu este prima data cand un astfel de eveniment online strange destule fonduri pentru a putea face o diferenta, dar descoperirea genei responsabile pentru boala, aceasta fiind indentificata ca NEK1. Sigur, este un mic pas de inceput, cel putin in ochii nostri, dar pentru cercetatori este o adevarata mina de aur, acum avand un punct de plecare ferm.

„Provocarea ALS Ice Bucket Challenge ne-a permis sa obtinem finantare din noi surse in noi parti ale lumii” a declarat fondatorul Project MinE si pacientul ALS, Bernard Fuller. „Aceasta colaborare transatlantica sustine vanatoarea genetica globala pentru identificarea surselor genetice ale ALS”

Si cand te gandesti ca pentru indentificarea acestei gene si-au turnat in cap apa cu gheata milioane de oameni si alte cateva sute de mii au donat bani, parca te face sa crezi ca totusi mai exista o speranta pentru rasa umana!

[Nature]

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button